Vandaliseret sjældenhed

Hvis man var til Malmex udstillingen i Malmö (31. august til 2. september) kunne på auktionshuset Postiljonens stand se et brev, der regnes for et af de smukkeste og sjældneste svenske breve. Den svenske ekspert Per Sjöman kalder brevet “den finaste av alla kända svenska brevrariteter”. Brevet har prydet hele to Grand Prix samlinger.

Det kan undre, når man tager brevets historie i betragtning. Brevet blev sendt til Tyskland i 1856 og taksten dengang var 21 Skilling Banco. På brevet sidder seks eksemplarer af Sveriges førsteudgave, d.v.s. 3 Skilling Banco. Seks gang 3 giver 18, så som det ses mangler der et styk frimærke, som en meget ubetænksom samler engang har revet af for at sætte det ind i sin samling af enkelmærker!

Mange kompetente svenske samlere har ledt og søgt efter det manglende frimærke i over 100 år, da brevet har været i Sverige siden 1907. Tænk bare, der er måske en samler i Tyskland, der har det manglende mærke siddende til ingen nytte i sin verdenssamling et sted i Tyskland.

På trods af det manglende mærke og den vandaliserende samler, så er startprisen på brevet € 50.000, en helt pæn som sidst på måneden, når det sættes på auktion 21-22. september i Malmö på Postiljonens efterårsauktion. Der kan sikkert ventes flere topobjekter, når firmaets katalog udkommer.

Af Otto Kjærgaard

 

Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED