af: Otto Kjærgaard
Holland har netop udgivet et smukt miniark med alskens lækkerier fra deres nationale køkken. Man bliver absolut lækkersulten af at kigge på. Dog er der en ret, jeg savner på billederne, som jeg fik kendskab til som barn, da jeg med familien – vi var 5 ialt – passerede igennem Holland.
Vi kom sent til en campingplads, havde ikke spist, og opsøgte derfor det nærmeste sted, hvor man kunne spise, en restaurant ikke langt fra campingpladsen. De havde godt nok lukket for serveringen, men efter nogen overtalelse, da han kunne se, hvor sultne vi var, indvilligede han i at lave en uitsmijter til os. Vi vidste ikke, hvad det var, men noget skulle vi have, så der blev sagt ok.
Uitsmijter ligner det danske ord udsmider, og det betyder det også. Ifølge en opskrift fundet på nettet består en uitsmijter af to stykke smørsmurt sandwichbrød, to stykker skinke, 4 skiver ost og to spejlæg. Vor mand fulgte ikke helt denne opskrift, han serverede 4 æg pr. uitsmijter. Forestil jer et kæmpefad med 20 spejlæg, der ligger og kigger på dig. Synet er voldsomt.
En uitsmijter er ikke nogen stor kulinarisk oplevelse, men vi blev i hvert fald mætte. Jeg har stadig ikke fattet, hvorfor det hedder en udsmider, men nogle har sener fortalt mig, at det ikke er en sandwich, men en man-wich.
Velbekomme.