POST ’22 – forårets største filatelistiske begivenhed (18) – POST ’22 – en helsag

POST ’22 – en helsag

Når man nu samler og skriver bøger om helsager, hvad er så mere oplagt end at samle og udstille både helsagerne og bøgerne med dem. Det gør Lars Engelbrecht på udstillingen POST ’22 i Hornslet i slutningen af marts måned, når Dansk Posthistorisk Selskab fejrer sit 50-års jubilæum. Hans samling er højt præmieret, og man kan her se både de fine forsendelser og hans højt præmierede bøger.

En helsag er som bekendt et stykke karton, hvor ”frimærket” eller værdistemplet, som man kaldet det, er trykt på kortet sammen med den øvrige tekst, og hvad der ellers måtte findes af border og streger. Lars Engelbrecht har koncentreret sig om de såkaldte tofarvede helsager i perioden fra 1871 til 1905.

Lars Engelbrecht viser fem rammer med dine flotte helsager. Han skriver om det udstillede: Formålet med dette uddrag er at vise udvalgte sider fra andet bind af bogen ”Danmarks Helsager – Den Tofarvede Udgave 1871-1905”. Der er således ikke tale om et konkurrenceeksponat. Dette andet bind omhandler alle de posthistoriske aspekter, der ses ved anvendelsen af de tofarvede helsager – herunder takster, frankeringer, stempler, etiketter, påtegninger osv. Dette bind er således en guide til analyse af helsagerne anvendelse i perioden, men kan også bruges til andre forsendelser i perioden.

Om baggrunden for udgivelsen af bøgerne skriver skriver han: De tofarvede helsager blev udgivet den 1. april 1871, og bogen blev udgivet i 2021 i anledning af 150-års jubilæet for udgaven. Bogens to bind er en fuldstændig guide til analyse af både de traditionelle aspekter ved helsagernes fremstilling og varianter (bind 1), samt af de posthistoriske aspekter ved helsagernes anvendelse (bind 2). Bogen viser og forklarer således alt det, der kan ses på selve helsagen og i forbindelse med dens anvendelse.

Her vises en flot helsag og de to bøger, som i øvrigt kan købes på udstillingen.

Rammestempel ”Restfranko tiltaxeret” i violet på underfrankeret brevkort. Type EB9b med 4 øre tryk 33sendt fra Odense til Baranquilla, Colombia 11.11.1884.

Køb bøgerne på POST ´22 og spar portoen


Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED