POST ’22 – og flygtninge
Når dørene slås op til den store posthistoriske udstilling POST ’22 i Hornslet den sidste weekend i marts næste år, kan man se en posthistorisk samling om flygtninge. Ikke de nuværende, men et eksponat med titlen: Flygtningepost i Danmark 1945 – 1949. Flygtningesituationen for de tyske flygtninge belyst gennem postale forhold og omverdenskontakter 1945 – 1949.
Andreas Striib udstiller en af de nyere posthistoriske samlinger, og her kan man gå på opdagelse i de mange flygtninges skæbner og se, at flygtningesituationen dengang var meget værre end den nuværende.
Andreas Striib skriver om eksponatet: Eksponatets fokus er på de næsten 250.000 tyske flygtninge, som kom til Danmark i II. Verdenskrigs sidste måneder, og på deres modtagelse og ophold i Danmark frem til begyndelsen af 1949. Eksponatet medtager således ikke de op mod 30.000 såkaldte ’displaced persons’, som hovedsagelig var tvangsarbejdere, og mænd, der var blevet tvunget ind i den tyske Wehrmacht. Disse blev holdt adskilt fra de tyske flygtninge og interneret i Dansk Røde Kors Lejre.
Formåletmed eksponatet er at dokumentere flygtninge-situationen for de tyske flygtninge og dens postale forhold gennem periodens flygtninge-, flygtningelejrs- og forvaltningspost.
De tyske flygtninge, der hovedsagelig kom fra tyske og tysk besatte områder i det østlige Polen og Baltikum, blev i løbet af 1945 samlet i lejre, der blev forvaltet af Statens Civile Luftværn. I september 1945 var der ca. 150 flygtningelejre-/interneringssteder, et år senere ca. 100. Dertil kom enkelte private indkvarteringer, især i Sønderjylland. Ja, man tror det næppe, men dengang håndterede man en kvart million flygtninge!
Som et eksempel fra den meget spændende samling vises her en forsendelse og der er mange flere.
Brevkort sendt 7.11.1945 fra Flygtningesygehuset Askovhus i Sønderborg til Røde Kors i Geneve. Modtaget her 21.11.1945. Afsenderen er en tysk sygeplejerske, der efterlyser sin forlovede, officer i den tyske Wehrmacht. Usædvanlig forsendelse, da post fra flygtningelejre til udlandet først blev tilladt 5.12.1945, men læger og sygeplejersker var undtaget fra denne bestemmelse. Flygtningesygehuset Askovhus var hjemsted for den tyske censur fra oktober 1944 og frem til befrielsen. I juni var der 140 sengepladser på sygehuset. I marts 1946 blev flygtningene overført til den nærliggende flygtningelejr Hørup Klint.
Af Otto Kjærgaard
Se hele eksponatet på DJURS ´22