Moderne sjældenheder

Når man bevæger sig rundt på frimærkeudstillinger, kan det godt ærgre, at der ikke er flere, der udstiller moderne sjældenheder. Folk flokkes om de klassiske sjældenheder, især dem, der er velbeskrevne i litteraturen. En lidt ærgerlig tendens, for naturligvis koster de klassiske sjældenheder det samme som en familiebil, men skal man snakke om filatelistiske sjældenheder og ikke kun om, hvad noget koster i handel og vandel, så kan de moderne ting nemt være med, og om 100 år er det med garanti dem, der beundres som klassiske sjældenheder.

 Kig godt på de to breve. Hvor ofte ser man et sådant brev kombineret med en pakke, frankeret med 30 øres Frederik IX som betaling for brevet og et privat banemærke fra Stubbekøbing-Nykøbing-Nysted-Banen med betaling for pakken? Begge dele er annulleret med stationens pakkestempel. Private banemærker ses sjældent brugt sammen med en sådan postal forsendelse

Eller det andet brev, et rekommanderet ekspresbrev med 6 stk. 30 øres Frederik IX. Sjældenheden af et sådant brev øges betydeligt ved det interessante stempel bagpå: Forsøgt afleveret 28/11 af bud Petersen, for ikke at tale om dokumentet ’Foreløbig anmeldelse’ formular Htg. div. (8-53: 1/25 A.2), der angiver, hvor brevet kan afhentes, indtil det vil blive forsøgt omdelt på næste ordinære omdeling, et dokument undertegnede ikke har set før. Hvor mange af sådanne forsendelser er det muligt at finde? Langt, langt færre end breve med en 2 RBS, og filatelistiske og posthistorisk set er de utroligt sjældne forsendelser og burde koste mere end et 2 RBS på brev. Man kan kun glæde sig til den dag, hvor den store Grand Prix pris på en udstilling bliver givet til en samling med moderne sjældenheder.

Af Otto Kjærgaard (tak til Anders Bek Pedersen for lån af illustrationer)

 

Om Erik Sørensen

Se også

Filatelistisk frokost

Frokost og snaps hører sammen – specielt kryddersnaps. Skal du lave en festlig frokost for …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED