Julen er ovre

Frankeringsmaskiner er et samleområde, som en del dyrker, men som sjældent ses på udstillinger. Det kan måske skyldes, at det ikke er det mest sexsede aftryk, disse maskiner efterlader. Desuden forbindes de for det meste med regninger, som skal betales.

Et måske lidt overset område er frankeringsmaskiner med aftryk af andet end portoen og evt. afsenderlogo. Der er sket en udvikling med indførelse af farveblæk i maskinerne. I nogle år har man kunnet få indsat et julemærke, og det har hidtil været lidt kedeligt, som det ses i det røde aftryk, hvor julemærket næsten ikke kan ses. De er også set i andre farver end rødt, men det kommer der ikke meget julemærke ud af, for når der kun er en farve i frankeringsmaskinen, ligner de alt det andet i aftrykket.

Pitney Bowes, en af de store leverandører af frankeringsmaskiner, har sendt den anden illustration med det kolorerede julemærke, og det må siges at være en væsentlig forbedring, som selv julemærkesamlere må kunne værdsætte.

Julemærket har været under pres i flere år, bl.a. fordi mange byer har konkurreret med det ved at lave lokale julemærker. Forhåbentlig kan det rigtige julemærke, som vi opfandt i Danmark i 1904, få en renæssance, så man kan få samlet penge ind til den gode sag, Julemærkehjemmene.

af/Otto Kjærgaard

 

Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED