Frimærker brugt som stempelmærker

En lang række frimærker er ikke beregnet til frankering af breve eller andre forsendelser. På engelsk kaldes de ’revenues’ og på dansk kaldes de mest stempelmærker. Der findes stempelmærker, der kun er beregnet til et bestemt formål, men almindelige frimærker er også somme tide blevet ophøjet til at være stempelmærker, blot ved et overtryk.

Et kuriøst eksempel er de to viste britiske frimærker med overstemplingen:’Additional Medicine Duty. Not available for postage.’ Sidste del betyder at de ikke kan bruges som frimærker, hvilket nogle somme tider gjorde alligevel. Deres rette brug se på den aflange banderole, som er et stempelmærke på 1½d til at sætte ned over fx en medicin flaske. Under Første Verdenskrig – i 1915 – blev afgiften på medicin sat op, og den nemmeste måde at opkræve dette på var ved at klæbe et sådant frimærke med overstempling på.

Som det kan ses er noget lignende lavet i Kap det Gode Håb – i 1909 – hvor man lige ville lægge en skat på cigaretter. Så overstemplede man bare med ’Cigarette Duty’. Frimærker, der således at brugt til at opkræve told eller et gebyr, betegner man som fiskalt anvendte mærker til forskel fra postalt anvendelse.

Af Otto Kjærgaard

Det ligner frimærker, men faktisk er der tale om fiskalt anvendte mærker til  opkrævning af en afgift.

Om Erik Sørensen

Se også

Filatelistisk frokost

Frokost og snaps hører sammen – specielt kryddersnaps. Skal du lave en festlig frokost for …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED