Det betaler sig at læse kortene omhyggeligt

Hvis man kigger på den illustrerede helsag, kan den synes ret ligegyldig, omend meget flot stemplet i Herning. En helsag til Ringkøbing, hvor afsenderen beder om at få et dagblad flyttet, så det kommer til Påbøl for en periode, ser også ret trivielt ud. Sender og modtager er dog interessante.

Afsenderen en den berømte/berygtede I. C. Christensen – døbt Jens Christian, men altid kaldt I.C. – født 21.11.1856 i Påbøl. Han fik lærer eksamen fra Gedved 1877 og ansat som degn i Stadil 1878-1901 og blev sognerådsformand samme sted 1888-1891. Han blev valgt til Folketinget for Ringkøbing kredsen i perioden 1890-1924 og blev kirke og undervisningsminister fra 1901 til 1905. Derefter konseilspræsident (statsminister) til 1908, hvor han måtte gå af pga. Alberti skandalen.

Påbøl plantage blev anlagt som aktieplantage på hedelodderne til de fire gårde i Påbøl 1874. I.C. var aktionær, og opkøbte over årene flere af aktierne. Da han manglede 25% i at have dem alle, var der venner, der opkøbte disse og forærede dem til ham. Han holdt meget af at komme i Påbøl og holdt hvert år ferie der. Det må være i den anledning, at han ønsker Dagbladet omadresseret hertil.

Modtageren – Vilhelm Nielsen – var borgmester i Ringkøbing og samtidig fra 1917-1956 redaktør af Dagbladet. Han var meget indflydelses rig i begge erhverv og på redaktionen kendt som kejseren. Så denne helsag er gået mellem to store kanoner – ikke at det betyder meget for prisen, men dog personalhistorisk ret interessant.

AF Otto Kjærgaard (illustration venligst udlånt af Svend Bek-Pedersen)

Om Erik Sørensen

Se også

Filatelistisk frokost

Frokost og snaps hører sammen – specielt kryddersnaps. Skal du lave en festlig frokost for …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED