Cidre i stedet for gravøl

På den vedhæftede illustration kan man se et sørgebrev, let genkendelig på de sorte rande rundt om brevet.  De er blevet brugt langt, langt tilbage i historien, med sikkerhed fra slutningen af 1700-tallet, når man skulle meddele dødsfald eller sende takkekort for deltagelse ved begravelser. Traditionen startede i de højere sociale lag – kongehuse – og bredte sig derefter nedad i befolkningen efterhånden som brevportoen blev overkommelig for selv almindelige mennesker.

Den store opblomstring skete med Dronning Victoria, da hendes elskede Albert døde. Hun gik helt i sort på den måde, at hun klædte sig i sort og brugte sørgepost resten af livet.

Dette brev viser en lidt særlig engelsk tradition, da det er bevaret med indhold. Brevpapiret er også forsynet med sørgerand, så man kaster sig jo nysgerrigt over det, da der må være tale om en stor sorg med sørgerand om både kuvert og brevpapir. Kuverten er der ikke noget særligt at bemærke om. Vi er fremme i året 1918.

Brevet er derimod lidt morsomt og ikke tragisk. Det lyder:

36 The Chase Claphan Common Chlapham S.W.4

Dear Sir

I shall be much obliged if you will let me have a cask of Cider soon as possible from yours respectfully

Dvs. en bestilling på en tønde cidre – måske i stedet for gravøl?

Især i England brugte firmaer sørgebreve – og dette er sendt fra en pub – hvis en af indehaverne var død, ofte for at meddele, at de fortsatte med business as usual. Så man kan finde sørgebreve med alt muligt indhold brugt nogle uger efter et dødsfald og ikke kun i forbindelse med begravelsen, som traditionen oftest er i Danmark. Sågar almindelige fakturaer. Så sørgebreve er ikke altid sørgelige.

Af Otto Kjærgaard (Illustrationer udlånt af Svend Bek-Pedersen)

Om Erik Sørensen

Se også

Filatelistisk frokost

Frokost og snaps hører sammen – specielt kryddersnaps. Skal du lave en festlig frokost for …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED