Amerikaudgaven

Grønland har valgt at lave et miniark med genoptryk af tre af prøvetrykkene af Amerikaudgaven i anledning af 75 året for udgivelsen af serien og vel også i anledning af Befrielsen. Serien på ni mærker er nok Grønlands mest ikoniske frimærkeserie og har fået dette navn, fordi den blev trykt under krigen i USA. Grønland var afskåret fra Danmark under krigen, og man kunne ikke bestille frimærker fra den sædvanlige kilde, nemlig det danske postvæsen, som trykte Grønlands første frimærkeserie på deres trykkeri i Danmark.

Som krigen varede ved, begyndte man at kunne se bunden af frimærkebeholdningen og spurgte American Bank Note Company, om de kunne trykke frimærker til dem. Det var den daværende bestyrer af Grønland, Eske Brun, der var den hovedansvarlige for bestillingen i en usikker tid med få penge, da man skulle være sikker på at have penge til at forsyne grønlænderne med mel, gryn og andre daglige fornødenheder.

Når man ser på serien, må man sige, at udgiverne ikke fulgte normale procedurer mht. trykning af frimærker. Normalt vil man trykke frimærker med værdier, der passer til portosatserne. 7 øres mærket var der ingen brug for. 15 øre var portoen til Danmark før krigen, men den var hævet til 20 øre, så 15 øres mærket havde man heller ikke meget brug for. Udlandsportoen på 40 øre, der som landsportoen blev ændret 1. juli 1940, var en takst, man ikke rettede sig efter i Grønland, da man mente, det var noget tyskerne havde bestemt. Taksten blev først telegraferet til Grønland omkring 1. oktober 1940. 40 øres mærket, udlandstaksten, findes ikke som værdi i serien, hvilket man kom til at mangle ved Befrielsen. Man bestilte simpelthen de samme takster som på den første serie, plus et par høje værdier på 2 og 5 kr., som man nu havde brug for til pakker til udlandet.

Serien blev overtykt med DANMARK BEFRIET 5 MAJ 1945 efter krigen. Disse overtryk blev udsat for meget skriveri, meget polemik og mange konspirationsteorier efter krigen, ja, helt op i 1990erne og begyndelsen af 00erne. Det skyldes ikke mindst en større ballade i begyndelsen af 1950erne, hvor en række frimærkehandlere klagede – helt op til Statsministeren – og ønskede serien forbudt og bandlyst. Sjovt nok var de, der klagede, dem, der ikke fik del i handelen med serien, og derfor kunne se en god handel gå deres næse forbi.

Tilbage bliver, at serien har en god og interessant historie og – må vel de fleste erkende – er en smuk serie, som sagtens tåler et gensyn på Post Greenlands nye miniark. Både den originale serie og det nye miniark kan købes hos Nordfrim, miniarket selvfølgelig også hos Post Greenland.

Udgivelsesdagen var naturligvis 5. maj. Bemærk at kajakken blev flyttet til 2 kr. mærket og edderfuglen til 5 kr. mærket, begge i andre farver i den endelige udgave.

Af Otto Kjærgaard

Grønlands nye miniark viser tre prøvetryk af mærkerne fra Amerikaudgaven, som blev ændret i farver og værdi i den endelige udgave, og det ikoniske foto af Christian X til hest, der blev brugt til 10 og 15 øres værdien i den endelige udgave.

Om Erik Sørensen

Se også

Haa Do wot Hobrow?

Samarbejdet mellem nordjyske klubber inviterer til Frimærke og Mønt byttedag i Hobro lørdag den 27. …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED