AFA Skandinavien

Hører du til dem, der samler en katalogsamling af Danmark og de nærmeste lande uden forskellige dikkedarer som varianter og farvenuancer og lignede – og den slags samlere er der mange af – så er Skandinavienskataloget lige det, du har brug for.

Foruden Danmark, Grønland, Dansk Vestindien og Færøerne får du også Finland, Island, Norge og Sverige, for ikke at tale om de mere ukendte områder Aunus, Karelen, Østkarelen og Nordingermanland. Så meget hører der til Skandinavien.

Kataloger er med sort/hvide illustrationer og i den sædvanlige AFA kvalitet- klart og overskueligt, som vi nu gennem mange år har vænnet os til. En pris på 225 kr. kan man ikke sige noget til – 40 kr. oven i, hvis man vil have kataloget med spiralryg.

Mange klager over postvæsnernes mange udgivelser. Danmark hører ikke til de værste – lidt afhængigt af, hvordan man tælle miniark, prestigehæfter o. lignende. For året 2016 er tallene således: Sverige topper med 64 udgivelser, Finland 58, Danmark 46, Island 29, Grønland 27, Norge 25 og Færøerne 24. Hvis man fraregner de 5 sammentryk fra prestigehæftet, som AFA katalogiserer med selvstændige numre, så kommer Danmark ned på 41 frimærker og miniark. At Sverige toppede, havde de fleste nok gættet på, men Færøerne i bunden har efterhånden en ret restriktiv udgivelsespolitik. AT Grønland udgiver flere mærker end Norge, når man tager hensyn til befolkningens størrelse, kan måske undre, men Grønland er et af de få af postvæsnerne, der har sorte tal på bundlinjen.

Dette var et sidespring. AFA Skandinavien er et glimrende katalog, som varmt kan anbefales. Køb det hos Nordfrim eller nærmeste bog- eller frimærkehandler.

af/Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED