Danica er det latinske ord for Danmark. Det bruges også af samlere, der samler på frimærker, stempler eller kuverter fra udlandet, som viser noget dansk på det udenlandske. Det er faktisk et ret stort samleområde, da mange danske ting er skildret på udenlandske frimærker og forsendelser.
I Tyskland har de et postvæsen, som stadig afstempler med hånden og endda laver særstempler, noget som er helt forsvundet i Danmark, men som er en stor sag i Tyskland. Der laves adskillige særstempler hver måned. Dannevirke er kommet på UNESCOs verdensarvsliste, og det blev fejret med både dansk og tysk deltagelse af politikere og honoratiores. I den anledning lavede det tyske postvæsen det viste særstempel, og det må vel høre til en Danica samling, selv om Dannevirke ligge syd for grænsen, men da det blev bygget, lå det på dansk jord og adskillige danskere døde under bygningen, og de overlevendes sved må stadig kunne spores, for det var og er et monumentalt bygningsværk.
15. juni 1219 skulle Dannebrog ifølge legenden være faldet ned fra himlen under slaget ved Lyndanise ved det nuværende Tallinn i Estland. At et par historikere har betvivlet denne legende og en kilde endda siger, at det skete ved et helt andet slag i 1208, ser vi i dag helt bort fra. Vi sendte endda Dronning Margrethe til Estland for at fejre 800 årsdagen. Danmark udgav først på året nogle flagfrimærker i den anledning, men de blegner lidt, når man ser, hvordan Estland har fejret begivenheden med et stort frimærke med slaget. I røgen kan man se Dannebrog falde ned, så Valdemar Sejr kunne gå sejrrigt ud af et slag, han var ved at tabe. Når man betænker, hvor mange slag vi har tabt gennem tiderne, så kunne man da godt i Danmark have lavet et passende heroisk frimærke for et af de få slag, vi har vundet.
Mærket er lige til en Danica samling og foruden de to aktuelle eksempler, så findes der masse af mærker, stempler og forsendelser med danske motiver på udenlandske objekter. Gå trygt i gang og god jagt.
Af Otto Kjærgaard