De fleste kender sikkert sørgekuverter, kuverter med en sort rand rundt i kanten på hele kuverten, som det fx ses på den viste lille kuvert fra Indokina. Traditionen opstod i 17-1800-tallet blandt adelen og i de højere (kongelige) kredse, måske efter afsmitning fra brugen af sorte laksegl, når en monark døde, eller det sorte sørgetøj. Sort har altid være associeret med død og begravelse.
Traditionen med sørgebreve bredte sig over hele verden, vel nok bragt derud af europæere i forbindelse med oprettelsen af kolonierne, hvilket sikkert er tilfældet med Indokina. Det må være fransk indflydelse. Traditionen bredte sig også ud i samfundet fra adelen, og i 1900-tallet var det udbredt blandt almindelige mennesker, hvor takkekort fra begravelser ofte var små, søde sørgekuverter. Om størrelsen på sørgeranden har sammenhæng med størrelsen af sorgen er vist aldrig undersøgt.
Hvis størrelsen af sorgen er ligefrem proportional med størrelsen på sorte streger, skulle man tro, der var tale om verdens største sorg, når man ser den anden viste kuvert, som stammer Linn’s Stamp News. Det må da være en alvorlig sag.
Det er ikke en sørgekuvert, viser det sig. Den er fra Philadelphia i 1904 og frankeret med 1c, hvilket indikerer, at det er en tryksag – den tids tilbudsavis. Indeni er et tilbud på antireumatisk medicin. ”Reducerer feber og dæmper hovedpine”! Det er sådan set et smart trick at bruge en sådan kuvert. Man overser den ikke, og man kan da ikke lade være med at åbne den. Så det var ikke en sørgekuvert, men måske hjælper medicinen også mod sorg.
Af Otto Kjærgaard