Vi kommer både rundt i landet, ud at sejle og højt til vejrs, når Hornslet Hallen åbner dørene for Dansk Posthistorisk Selskabs 50-års jubilæumsudstilling 26. og 27. marts. En af de samlinger, der kommer højt til vejrs, er John Christiansens samling af aerogrammer, en speciel type af luftpostforsendelser.
Aerogrammer er et slags foldet stykke papir, som postvæsenet solgte til pålydende af det påtrykte værdistempel. Man kalder det derfor også en helsag, idet alt er trykt i en omgang. Mn kunne så skrive på indersiden af papiret og derefter folde og klistre brevet sammen, så det lignede et almindeligt brev. Pga. den lille vægt, kunne man få disse aerogrammer sendt med luftpost uden luftpost-tillægstakst, blot til den almindelige udlandstakst. Derfor måtte man heller ikke lægge noget inden i aerogrammet, da det så skulle takseres som et almindeligt brev.
Som John Christiansen viser, så er det en foreteelse, som vi nød godt af fra 1949 til 1985, hvor det sidste aerogram blev udgivet. Man havde allerede da i mange år sendt almindelige breve pr. luftpost til den almindelige udlandstakst i mange lande, så behovet var ikke længere til stede.
I eksponatet viser John Christiansen brugen af disse og de forskellige varianter, de udkom i. Denne samling hører til den mere moderne del af posthistorien og bør nydes for den fine forskning i et ret uopdyrket område. Se blot dette flotte eksempel fra eksponatet:
Opfrankeret aerogram, anvendt som almindeligt luftpostbrev. Aerogrammet indeholder et lille stykke papir, hvorfor aerogrammet grundet overvægt skulle sendes som et almindeligt luftpostbrev. Frimærkerne dækker helt korrekt ordet “AEROGRAM”. Sendt fra København til Portland, Maine, USA, 25. februar 1952. Takst for brevet 0 – 20 g. 50 øre (1.6.1950 – 30.6.1952) + luftpost 60 øre (1.11.1949 – 30.6.1952) = 110 øre
Af Otto Kjærgaard
Kom og se eksponatet på POST ´22 i Hornslet Hallen den 26. – 27. marts