Rhodesia kan være forvirrende at samle

Det begyndte for alvor i 1889 da den berømte leder af British South Africa Company, Cecil Rhodes fik mandat til at administrere et større uspecificeret areal i midten af Afrika. I 1892 fik området frimærker, og de bærer det besynderlige landenavn: British South Africa Company.

Der udkom flere mærker med dette mærkelige landenavn indtil ind i 1920erne. Cecil Rhodes havde døbt området Rhodesia officielt helt tilbage i 1895, og navnet dukker op på frimærker sammen med det lange selskabsnavn fra 1909, som man kan se på det andet illustrerede mærke.

Igennem Rhodesia flyder den mægtige Zambezi flod, og i 1923 blev området delt, så vi fik North Rhodesia, som blev en engelsk koloni og South Rhodesia og selvfølgelig, som man kan se, frimærker med begge landenavne. Denne deling i to områder fortsatte frem til 1963, men mellem 1954 og 1963 vil man lede forgæves efter frimærker med disse to landenavne.

I 1953 lavede man fedrationen Nyasaland – Rhodesia, uden at ændre de tre områders status, og med dette dobbeltnavn udgav man frimærker fra 1954 til 31. december 1963. Forvirrende? Det fortsætter!

I 1963 omdøbtes North Rhodesia så til Zambia og udgav naturligvis frimærker med dette navn, hvorimod South Rhodesia nu tog patent på navnet Rhodesia og udgav frimærker med dette navn fra 1965 til 1979.
18. april 1980 erklærede Rhodesia – det, der førhen hed South Rhodesia – sig uafhængigt og fik navnet Zimbabwe. Gad vide, om der komme nye navneforandringer til, for det må være et af de områder, der har fået udgivet frimærker med flest forskellige navne.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED