POST ’22 – en samling om en by og en postmester (29)

Den 26. og 27. marts, når dørene til Hornslet Hallen åbnes for Dansk Posthistorisk Selskabs 50-års jubilæumsudstilling, kan man se hjemstavnssamlinger fra næsten hele landet. En af dem er Frants Langhoffs samling Løgstørs posthistorie – en postmesters hverdag. Frants Langhoff beretter selv om den utraditionelle fortælling fra Løgstør:

”Eksponatet er et uddrag fra en posthistorisk samling bestående af et omfattende materiale. Udover postaleforsendelser er den baseret på et stort arkivmateriale med alt fra tjenesteskrivelser, forespørgsler, regnskabskorrespondance, officielle opslag (vægplakater fra slut 1800-tallet), postrute skitser og fortegnelser samt lignende fra de underliggende brev- og postindsamlingssteder. Jernbanens postfunktion er ikke vist her, ligeledes bliver Telegraf– og persontransporten med postvognen ikke medtaget.

Opbygning af samlingen er posthistorisk ud fra et tema: ”En postmesters hverdag” med en gennemgang af forsendelsestyper, postruter og tjenestelig korrespondance, samt gennemgang af Løgstørs underliggende postekspeditioner med stempler, mærkater og stationshistorik. Kombineret med markofilateli af poststempler, med belysning af anvendelsestid, skader o.l., hvorved tidligere registreringer forrykkes”.

Det er dog ikke kun Løgstør der vises men også de underliggende ekspeditioner, Brøndum, Gatten, Lundby, Ranum, Vilsted, Vindblæs samt Aggersund N og S og den til hørende ruteopdeling.

Et flot eksempel fra eksponatet er dette brev:

Brev fra Generalpostdirektøren til Det kongelige Postkontor i Løgstør, hermed tilstilet et nyt Embedssegl, det hidtil brugte bliver at indsende hertil. Dato Kjöbenhavn den 25.8.1855. Sign. Danneskjold-Samsø.

Kom og se hele eksponatet på POST ´22 i Hornslet hallen den 26. – 27. marts 2002


Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED