Om den kendte Medaljør og Møntmester Marcus Willums liv.

(ca.1649 Köln- ca.1722 København)

Marcus som er af tysk oprindelse, blev i en alder af 27-årig uddannet som guldsmed af sin onkel Ditmar i Köln. Allerede året efter foretog han sin første udlandsrejse til Paris, hvor han blev oplært i stempelskærekunsten og som medaljør. Det tog ham hele tre år fra 1677-80.

Marcus havde let ved at tilegne sig opgaverne som medaljør, for han var et rent naturtalent, blev der sagt. Rygtet om Medaljør-Marcus nåede også til hoffet og fire år senere blev han hofmedaljør for Ludvig d.14. i Paris. Til stillingen som Hofmedaljør og Stempelskærer fulgte der “En passende beboelse med tilhørende stort værksted +3 medhjælpere til forefaldne arbejde i værkstedet og 4 gartnere ti1det store haveanlæg”.

De to gartnere, Jean-Marie og Dominic-Alain, var begge hjemvendte soldater fra Afrika, hvor de havde fået smag for den særlige drik, hvor de tilsatte det lokale drikkevand krydderier for at fjerne den dårlige smag. Denne særlige drik kunne de ikke undvære, så de fortalte Marcus om deres private interesse for dyrkning af urter, hvilket han gav tilladelse til – efter at have smagt på drikken altså, – det blev den senere så populære Pastis i hele Frankrig.

Som 38-årig forlader Marcus Paris og sætter nu kursen nordpå til Stockholm, hvor han nedsætter sig som guldsmed og med de gode anbefalinger fra Ludvig d.14. bliver han kongelig medaljegravør. Dette hverv bestrider han i 5 år til stor tilfredshed for kong Karl d. XI.

Den tredje og sidste rejse blev til København, hvor han som 43-årig i 1692 bliver ansat ved hoffet og får titel af Kongelig “Medaljør og Møntmester”. Marcus udførte omkring 25 medaljer, de fleste med motiver af tidens krigshistorie og kongelige begivenheder.

Som Møntmester fik han tid til at prøve sig frem med forskellige urter fra den tilhørende have. Han havde ikke glemt de to gartnere fra Paris, men ville nu selv finde en fuldgod erstatning for den han smagte tidligere. Det blev til mange, mere eller mindre udrikkelige kryddersnapse, men mange år senere lykkedes det endelig for Marcus at finde den helt rigtige blanding, som han syntes mindede godt om den fra Paris. Recepten er herefter:1 kvist perikon – 1 kvist røllike (begge kviste skal dække en medaljon) – 4 godt modne tranebær – 4 slåenbær -1 teskefuld hyldebær -1 teskefuld hybenblade, som er småt klippet. Det hele overhældes med en god alkohol og henstår i mørke og ikke for varmt i 4 dage. Herefter sies ingredienserne fra og essensen tilsættes mere alkohol, gerne op til en hel karaffel som Marcus husker det. Navnet på den fine drik blev ikke uventet ”MØNTMESTERENS”.

København i august 1701

Af Otto Kjærgaard. Tak til Freddy Pedersen for historien og udlån af illustrationer.


Om Erik Sørensen

Se også

Fremmede mærker på danske forsendelser

På udstillingen Den Muntre i Hornslet i efteråret 2023 var der et enrammes eksponat med …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED