New Brunswick – og storhedsvanvid

New Brunswick var en af de fire oprindelige stater i Canada beliggende ude på New Foundland halvøen. Det var en del af det britiske imperium. New Brunswick fik frimærker samme år som Danmark, nemlig i 1851. Tre ens mærker i tre værdier, rød, gul og violet.

Dem klarede man sig godt med frem til 1860, hvor en ny serie blev trykt. Årsagen var, at man gik fra det engelske 12-talssystem med shillings og pence til decimalsystemet og møntfoden blev cents. Selvfølgelig skulle motivet være med bl.a. Dronning Victoria. Man var jo en del af imperiet, og alle de andre lande i imperiet havde udgivet eller udgav senere mærker med Victoria.  Hele tre værdier med Victoria blev det til. Desuden et mærke med et skib, et tilsvarende med et tog i billedfeltet og et med Prinsen af Wales (den senere Edward VII).

Alle disse mærker er til at erhverve for rimelige penge, men der udkom også i serien et brunt 5c mærke, som er ret sjældent og kostbart.

Man havde nok forventet at Dronning Victoria ville sidde i ovalen, men det er New Brunswicks postmester, Charles Connell! Han var blevet udnævnt til postmester i 1858 og havde åbenbart så meget storhedsvanvid, at han mente, han kunne portrætteres på linje med kongelige.

Sagen vakte stor furore, og Charles Connell løb ind i det, man i dag ville kalde en sand shitstorm. For at komme ud af affæren tilbød han, at han selv ville opkøbe hele oplaget, og efter sigende brændte han mærkerne uden for sit hus. Han måtte også gå af som postmester. Han var dog så forfængelig, at han ikke kunne lade være med at beholde nogle stykker som souvenir. Det er disse få mærker, der er på markedet, og man skal nok egne med at betale på den anden side af 10.000 kr. for et eksemplar.

Der tilbydes på markedet specimens af mærket, vist nok trykt med den oprindelige plade til en pris af ca. $150, hvis man ikke lige vil ofre de store penge på en postmester med storhedsvanvid.

af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED