Lokal- eller hjemstavnssamlinger – nogle lettere end andre

En stor disciplin inden for posthistorien er de såkaldte lokal- eller hjemstavssamlinger. Samleren samler et bestemt område – ofte hvor de er født eller bor, men det er ikke altid tilfældet. Her er der nogle steder, det er vanskeligere at samle end andre sted. København er lige så let at samle som en Danmarkssamling, og det er næsten også tilfældet for de tre-fire største byer. Købstadsbyer er lidt sværere, men her har der ofte være en offentlig administration, så der derfor også har været et posthus, så man her kan finde gamle breve, endda fra før frimærketiden.

Byer, som i dag er ret store, har tidligere været ret små samfund og ”civilisationen” i form af postvæsen, poststempler og posthus, kom først til disse steder meget sent i 1800tallet, og breve med kvadratiske skillingsmærker, har slet ikke været på stedet.  Hvis man nu vil dokumentere et sådant område, hvad gør man så? Her på siden har tidligere været vist et brev stemplet i Vejle, men sendt fra Grindsted i 1866. Det viste brev er stemplet i Varde, men det er også fra Grindsted. Det fremgår af indholdet.

Der eksisterer en del breve sendt til fru Teilmann i Varde – som må have været en ret kendt dame, når man kunne nøjes med at skrive navnet og Varde! Det gode ved korrespondancen er, at de er med indhold. Det er en af metoderne til at vise posthistorien på steder, før man fik posthus og stempel. Brevet er gået med postdiligencen fra Grindsted til Varde, og da brevsamleren ikke havde poststempler, kunne han kunne sende dem afsted ustemplet og så lade dem om annulleringen i Varde. 4 skillingsmærker havde han dog til salg.

At finde en 4RBS mærke fra et sted som Grindsted vil være helt umuligt. Så skulle afsenderen begive sig til Vejle eller Varde for at købe frimærket og derefter tage hjem for at sende brevet. Så kunne man jo lige så godt sende brevet, når man nu var i storstaden. Især i betragtning af, at man kunne sende breve ufrankeret og så lade modtageren betale.

Det viste brev kunne også godt bruges i en hjemstavnssamling fra Varde, da det er en meget tidlig afstempling med dette antikvastempel, nemlig 1868. De har tilsyneladende ikke været helt vågne i Varde, da de skulle stemple, da de har glemt at montere årstallet nederst i stemplet.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Perforering af frimærker

De første frimærker i verden var ikke perforeret med takker. Postmestrene måtte selv finde saksen …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED