Julemanden fra England

Hvis man samler Storbritannien i 50er, kan man støde på breve, hvorpå der er en mærkat, hvor det danske ord JULEMANDEN er trykt. Som fx på denne kuvert:

Brevet er fra 1951 og JULEMANDEN og GREETINGS er trykt oven på et velgørenhedsmærke, der har forkortelsen NAPT, som det ses på mærket. Man kan også se det internationale tegn for tuberkulose – korset med to tværbjælker. Brevet er afstemplet 7. december og derfor sendt i god tid til Julemanden, som man kan se er adressaten.

I 1930erne kom der en række reklamer for Coca Cola, hvor en amerikansk tegner fastlagde billedet af Santa Claus, som vi alle nu husker ham, manden i rødt med hvidt hår og skæg.  Især i England og andre engelsktalende lande opstod der i midt 1930erne en tradition med at sende sin ønskeseddel til Julemanden. Traditionen tog til og i 50erne modtog man op mod 100.000 breve hver år. ”Man” var hovedsageligt Grønlands postvæsen, da Julemanden – som bekendt – bor på Grønland.

NAPT så en mulighed for at rejse penge ved at opfordre til, at man købte og satte et sådant velgørenhedsmærke på kuverten. Så virkede det nok bedre, og man fik sikkert dermed opfyldt sine ønsker. Husk på, at Storbritannien ikke havde julemærker. NAPT er en forkortelse af navnet på den engelske nationale organisation til forebyggelse af tuberkulose. For de indsamlede penge kunne tuberkuloseramte børn komme på ophold i Danmark.

Disse velgørenhedsmærker blev solgt og findes på kuverter til julemanden fra 1951 til 1955 og kan vel næsten kaldes en slags julemærker. Nogle stykker af de andre er her vist. Det sidste par år udkom der ark med flere forskellige motiver på mærkerne. De hører vel også til i en julemærkesamling, eller gør de?

af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er det nu det hedder?

Ja, selv om den er fra Cirkusrevyen 2017, så er det ligesom, at den bliver …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED