Hvor er dette stempel anvendt?

I min hjemstavnssamling fra Grindsted – selv om det ikke er min hjemstavn – har jeg i mange år haft et brev, som har undret mig. Det er firmakuverten fra T. C. Oehlenschläger. Navnet forpligter, men han var desværre ikke en stor poet, men en stor købmand i Grindsted. Flot kuvert, med flot stempel JRB. POSTKT. 2. *** 7.

I Svend Hovards bøger De danske Jernbanebureauer og deres stempler skriver han, at dette stempel blev bruget på Aalborg – Fjerritslev strækningen i 1932. Jeg tvivler på at J.S. Oehlenschläger er kørt til Vendsyssel for at sende sin post, men kan naturligvis ikke bevise det. Da jeg korresponderede med Svend Hovard om stemplet for mange år siden, mente han, det måske kunne være en afløser, der havde taget det i lommen og brugt det, mens han vikarierede på en anden strækning.

Forleden blev jeg kontaktet af Kaj Ullerup, som er kommet i besiddelse af en korrespondance med tre breve, alle med indhold, alle sendt fra Grindsted til Bjerregrav. I det viste med tre 5 øres mærker skriver afsenderen sidst i sit brev ’Kærlig hilsen, Posttoget fløjter, din Axel’. Det brev er forsynet med det samme stempel som mit brev. Jeg har elektronisk renset stemplerne på de to breve og lagt dem oven på hinanden, og de er helt ens, og på stempelillustrationen har jeg yderligere lagt stemplet R47 fra Jan Bendixs katalog bind 3 med jernbanebureaustemplerne oven på de to andre stempler. Som det ses er de tre stempler afgjort samme stempel.

Mit brev er stemplet 22.7.32, Kaj Ullerups brev 28.11.32. Jan Bendix gentager i sit katalog, at stemplet skulle være anvendt på strækningen Aalborg – Fjerritslev fra 7.4.30 til 1.9.33. stemplet må have været på afveje i 1932 og mit bedste gæt er, at det er blevet brugt på Bramminge – Silkeborg strækningen. Kan nogen hjælpe med at opklare mysteriet om dette stempels hjemsted, specielt i 1932?

Af Otto Kjærgaard (illustration venligst udlånt af Kaj Ullerup)

Om Erik Sørensen

Se også

Filatelistisk frokost

Frokost og snaps hører sammen – specielt kryddersnaps. Skal du lave en festlig frokost for …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED