Normalt er en frimærkesamler – måske filatelist – ikke interesseret i indholdet i et brev. Normalt er det kuverten og alt det, den fortæller, der er det væsentlige. Det gælder ikke helt for den viste kuvert, her vil indholdet måske have været mere interessant.
Det er et brev fra Lüneburg i Tyskland afstemplet 8. juni, 1943. Det er sendt til Danmark og derfor censureret i Frankfurt med lukkestrimmel og stort rødt censurstempel. Det er frankeret med 12 pf., taksten indenfor Det europæiske Post- og Telegrafforbund, et forbund der var oprettet på Tysk initiativ (diktat?), som omfattede en række europæiske lande, inklusiv Danmark.
Pænt brev, men ikke noget særligt for en, der samler censur eller en Tysklandssamler. Dertil er det for almindeligt, omend det er en pæn kvalitet i betragtning af, at det er et censurbrev, da de ofte lider under, at de er håndteret af mange hænder. Det, der kunne have været interessant, var hvis indholdet havde været bevaret, for hvad skrev de to personer om? Mogens Höjrup (rigtige navn er egentlig Höirup), som brevet er adresseret til, var leder af modstandsbevægelsens grupper i Grindsted og omegn. Han måtte flygte til Sverige i 1944 og var interneret på to Røde Kors lejre pga. dårligt helbred, men vendte tilbage til Grindsted efter krigen og blev modtaget på torvet som en sand helt. Fotografiet viser ham stående på torvet i Grindsted foran en større forsamling, som hylder ham.
Havde det ikke været interessant at vide, hvad en tysker og en førende modstandsmand skrev til hinanden i 1943?
Af Otto Kjærgaard