Frimærker – postmærker

Rundt omkring i frimærkekredse hører man ofte, at år 2000 og specielt 2023 er det sidste år, folk samler på. Derefter er der lukket for at samle Danmark. Man må også sige, at når man ser dette års postmærker, så slipper man billigt fra designet. Der er ikke kælet for den grafiske udformning. Tænk bare på de fantastiske graveringer i stålstik fra Cz. Slania i gamle dage – fx blokken med et kobbel heste uden for en kro. Ypperligt lavet og senere har Martin Mörck beriget os med flotte graveringer. Det er ligesom postmærkerne blegner i det lys og mere ligner rabatmærker – selv om man absolut ikke får rabat på brugen af dem.

Det er derfor godt, at der stadig udgives frimærker – rigtige frimærker – i kongeriget. Grønlands sidste udgivelser ligner frimærker, endda dagligfrimærker, som der er lavet med et flot design, værdige repræsentanter for landet og landets kultur og natur. Foruden de viste mærker udgives også et miniark med fire mærker af velgørenhedsmærket, der er vist øverst til venstre på billedet.

Grønland har gennemgående opretholdt en høj designmæssig standard på deres frimærker. Kun kan man beklage, at de – som de fleste andre postvæsner – har kaster graverede stålstiksmærker bort og nu kun anvender offset. Graverede frimærker er dyre at fremstille og med det stadig mindre behov for frimærker, kan man vel ikke fortænke postvæsnerne i at spare på fremstillingen. Hvad man derimod godt kunne ønske var, at fx Postnord lavede lige så flot design på postmærkerne, som man laver på de frimærker, der skal til udlandet, for her strammer man sig stadig an og laver flot design, som man kan se på de sidste to miniark fra Postnord. Hvorfor skal vi spises af med kedelige postmærker inden for kongeriget? Det er da dem, vi ser oftest. Fortjener vi ikke noget flot design indenrigs, selv om det er små oplag, der skal udgives?

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Sjældent frimærke fra Napoli solgt for 160.000 kr.

Søndag aften den 4. november blev en helt særlig samling frankerede aviser fra Napoli solgt …

En kommentar

  1. Ib Krarup Rasmussen

    Det er efterhånden mange år siden at det sidste stålstikmærke blev udgivet i Danmark. Fra mine samtaler med repræsentanter for PostNord ved jeg at det ganske simpelt er et økonomisk spørgsmål. At få graveret et frimærke, måske i mange farver, få fremstillet stålcylindre, igen måske til mange farver, er simpelthen blevet for dyrt, når man tager i betragtning hvor små oplagstal de danske frimærker efterhånden bliver udgivet i. Nu bliver oplagstallene jo ikke offentliggjort mere, men f.eks. bliver miniark fremstillet i meget små oplag. ;åske 15-20 eller 25.000. Årets Hafniaminiark er angiveligt udsendt i henholdsvis 15.000 og 5.000 eksemplarer, så det siger sig selv at produktionsomkostninger på over 100.000 kr. eller mere ikke giver mening. For det koster det at producere stålstikmærker i dag.
    Noget andet er at PostNord åbner en ladeport for at der kan komme falske frimærker ind i landet ved for det første at udgive “Forever-frimærker” uden værdiangivelse og for det andet ved at udgive disse i offsettryk eller lignende mere ukomplicerede trykmetoder.
    På det amerikanske forbunds hjemmeside er der et meget interessant foredrag af Wayne Youngblood over omfanget af helt nye falske amerikanske frimærker uden værdiangivelse. Disse bliver angiveligt produceret i Kina og oversvømmer det amerikanske marked via internetsalg. Det er af så stort et omfang at det amerikanske postvæsen angiveligt i øjeblikket mister ca. 1 mia dollars om året på salget af disse falske frimærker. Fordi mærkerne er trykt i offset er de åbenbart let at forfalske. Og selv for fagfolk er de falske svære at skelne fra de ægte.
    Tilsvarende problem har man i Storbritannien. Det har været et stort problem i Sverige i mange år. Alle steder udgives frimærker uden værdiangivelse med f,eks, “Forever”, 1st og 2nd class og i Sverige A-brev, B-brev osv.
    Danmark er nok blevet for lille et marked til at kineserne interesserer sig for det, men muligheden er der nu når frimærkerne er uden værdiangivelse.
    Er der iøvrigt nogen der ved hvad der sker efter 1. januar 2025? Vil PostNord fortsat omdele breve indenlands. Hvad med den internationale post. Kan man bruge danske frimærker til udlandet efter 1. januar 2025? Så vidt jeg kan se er der total radiotavshed om dette!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED