Forsmået forsker

På udstillingen DJURS 2020, som åbner dørene 28. marts, skal Freddy Pedersen udstille sin interessante samling om Livets Vand – Akvavit – og en samling om et instrument, der hedder Erhu, men han har også forstand på andre ting, fx sundhed, og har bl.a. undret sig over, at skibslægen James Lind kun er blevet hædret og mindet med et enkelt frimærke. Og det endda fra så eksotisk et land som Transkei.

James Lind var en skotsk skibslæge fra 1700tallet, som kom på sporet af midlet mod skørbug. Skørbug var en frygtet sygdom dengang, som slog flere ihjel end krudt, kugler og forlis. Når man får skørbug kan man ikke danne stoffet collagen, som binder hud, knogler og tænder sammen. Kroppen går i opløsning, sår springer op og tænderne falder ud.

Fx sejlede kaptajnen George Anson i 1519 med seks skibe til Kina med en besætning på 2000 mand. Da han kom hjem i 1522 var det kun med et skib og 180 mand. Hovedparten var døde af skørbug, kun 4 var døde i kamp.  Egentlig var kuren kendt allerede i 1600tallet, men Lind lavede sin forskning, som en forsker bør gøre med en kontrolgruppe. I 1747 sejlede han ud med et skib med 12 sømænd. To fik normal kost, to fik appelsiner og citroner hver dag, to fik æblevin, to fik fortyndet svovlsyre, to fik havvand og de sidste to fik en medicinblanding. Da han kom i land var der kun to overlevende sømænd, nemlig dem, der fik appelsiner og citroner, da kuren mod skørbug er C-vitaminer. Lind troede selv på svovlsyren.

Admiralitet mente, det var ’fake news’ – noget andre autoriteter har efterlignet senere – og det var først efter også andre havde påvist, at det var den rette kur, at man indførte citrusfrugter i sømændenes kost. Det skete først i slutningen af 1700tallet, og da var James Lind død og kunne ikke få sin berettigede hæder for sin opdagelse. Når man betænker, hvor mange mennesker Lind har reddet fra døden, er det lidt pauvert, at det kun er blevet til et enkelt frimærke.

Af Otto Kjærgaard (tak til Freddy Pedersen)

Om Erik Sørensen

Se også

Til grin kan man altid blive

I 1840 udgav England sit første frimærke med Dronning Victoria som motiv. Det var også …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED