Et usædvanligt ekspresbrev

Det er altid lidt af en udfordring at finde ud af, hvad der er sket med et ekspresbrev, som det viste. Vi kan umiddelbart konstatere, at det er en illustreret hotelkuvert fra “Ny Missionshotel” sendt ekspres fra Vejle d. 29.10.1937 til Dybbølbjerg pr. Sønderborg. Da det er med et kryds over forsiden, må det være lagt i en postkasse og dermed forskriftmæssigt markeret som et ekspresbrev.

Brevet ser tilsyneladende ud til at være korrekt frankeret: brevporto 15 øre, ekspresgebyr 40 øre, ialt 55 øre. Men, som det ses, er det sat i efterporto med 175 øre. Problemet er, at der på det tidspunkt var både et indre og et ydre ekspresdistrikt. Dybbølbjerge må have ligget i det ydre distrikt.  Det kostede dengang 2 kr. for et bringe ud i det ydre distrikt. Der mangler derfor 2 kr. minus de 40 øre, der er påsat som betaling som ekpresgebyr – 160 øre og en bøde på 15 øre for forglemmelsen, i alt 175 påsat som portomærker på bagsiden.

Problemerne opstår da modtageren ikke vil have brevet, er flyttet eller er død, for brevet går retur, som der er skrevet på forsiden. På Vejle Missionshotel vil de ikke kendes ved forsendelsen, for det er tilsyneladende en gæst, der har fået kuverten udleveret og glemt at skrive afsender bagpå. De skriver på bagsiden: ”Afsenderen ubekendt af Ny Missionshotel Vejle. Ikke afsendt af hotellet”, og de smider kuverten i postkassen igen, som man kan se af det påskrevne KASSEBREV.

I sådanne tilfælde sender man brevet til returpostkontoret, som kan åbne brevet og måske finde afsenderen ved hjælp af indholdet. Nederst på brevets forside er påstemplet et sagsnummer. Det lykkes heller ikke. Postvæsenet kan ikke få sine penge for det skyldige beløb, og Returpostkontoret må overstemple portomærkerne MÆRKET UGYLDIGT. Her strander den meddelelse der hastede

Hvorledes kuverten er kommet ud fra Returpostkontoret vides ikke, men der er måske læsere, der kan opklare dette fænomen, for der er vel ikke tale om en langfingret ansat i Returpostkontoret eller måske på en Revisionsafdeling i København N?

Af Otto Kjærgaard

(Det viste brev tilhører Gert Guttenberg)

Om Erik Sørensen

Se også

Til grin kan man altid blive

I 1840 udgav England sit første frimærke med Dronning Victoria som motiv. Det var også …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED