Blæk- og stempelsværte

Den illustrerede er en meget kunstfærdigt udført blækannullering, mere kunstfærdig end normalt. I de fleste tilfælde er det kun en krusedulle, men engang var det alvor mht. blækannulleringer.

Den stempelfarve, der blev udsendt sidst i marts 1851 til brug ved annullering af vores første frimærker, var af en så ringe kvalitet, at den kunne fjernes fra frimærkerne, hvorfor det den 8. april 1851 blev bestemt, at der skulle foretages blækannullering med pen, indtil noget bedre stempelsværte var fremskaffet. Dette skete d. 16. april samme år. Hensigten var formentlig, at mærkerne kun skulle blækannulleres, men cirkulæret med den nye ordre blev tolket meget forskelligt landet over. Nogle steder annullerede man slet ikke med blæk, andre steder brugte man både stempel med den dårlige sværte og blæk, og andre steder igen anvendtes udelukkende blækannullering.

Man kan helt op til i dag finde blækannulleringer, hvilket som regel skyldes, at postbuddet ikke har haft andet ved hånden og strengt taget skal ikke annullerede mærker krydses over med skrivefast kuglepen.

Nyere blækannulleringer må blive sjældne. Ofte finder man i dag breve, der er gået uden om stempelmaskinerne i den automatiske sortering, og så burde postbuddet ty til kuglepennen. Det viste mærke kunne være et smukt eksempel til efterfølgelse, men det er der i disse tider slet ikke tid til, og nu udgives frimærker, der ikke kan vaskes af og genbruges, og så er annulleringen jo ligegyldig, set fra postvæsnets synspunkt. Mon ikke de også opgiver stemplingen på et tidspunkt?

af/Otto Kjærgaard

Der var engang postbudene skulle annullere frimærkerne med pen og blæk.
Hvis man gjorde det lige så elegant med kuglepen idag, kunne de blive et
interessant samleområde, hvor hvert postbud har sit mønster.

Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED