Ærkebispens manglende censur

Som alle andre lande har Irland haft censur af breve, specielt i krigstid. Da englænderne herskede over Irland, mener man at kunne spore engelsk censur helt tilbage fra 1660 og alle årene frem til Irlands selvstændighed i 1922, og også under den irske borgerkrig i 1922-1923.

Naturligvis fik man igen censur under 2. Verdenskrig og det endda allerede fra 1939, da England erklærede Tyskland krig. Siden da har man kun haft censur fra fængsler og interneringslejre for krigsfanger.

I Irland har den katolske kirke altid haft en utrolig magt og spillet en stor rolle. På den illustrerede kuvert kan man se et ret unikt eksempel på denne magt. Brevet er et sørgebrev, som man kan se på den sorte kant. På bagsiden har brevet et linjestempel ”Archbishop’s House Dublin”. På forsiden har det et toliniet stemple på gælisk og engelsk, som lyder: (Exempt from Censorship), som betyder undtaget fra censur.

Det vidner om ret stor magt, når en ærkebiskop således kan slippe uden om censuren, når han skal skrive til USA, et privilegie, som normalt er forbeholdt ministre og embedsmænd fx fra konsulater.

(Illustration Svend Bek-Pedersen)

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Sjældent frimærke fra Napoli solgt for 160.000 kr.

Søndag aften den 4. november blev en helt særlig samling frankerede aviser fra Napoli solgt …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED