Det svenske auktionsfirma Postiljonen AB afholder en international frimærkeauktion med stor fokus på lokalpost fra København, såkaldte fodpostbreve.
Allerede da det danske postvæsen blev grundlagt i 1624, stod der i loven, at hvis en postiljon rejste gennem en by på sin rute, skulle han modtage og udlevere breve, som blev sendt lokalt inden for byen. I praksis skete det aldrig, da byerne dengang var meget små. Skrivekundskaberne var dårlige hos almuen, og meddelelser blev overleveret mundtligt ved besøg. De bedre stillede borgere, som havde behov for at sende breve eller bud, brugte deres tjenestefolk.
Et af de ældste fodpostbreve dateret 7. maj 1806 med stemplet ”FP” og i allerhøjeste kvalitet. |
I 1806 var hovedstaden København dog vokset til en by med næsten 100.000 indbyggere, og nu var der behov for en tjeneste, der kunne levere breve inden for byen. En foregangsmand for dette var toldkasserer H. C. Riegels, som ansøgte om at få tilladelse til at starte en privat brev- og pakkeomdeling i København. Postvæsenet syntes om ideen, men ville selv drive forretningen og startede derfor Fodpostkontoret med Riegels som leder. Otte postbude gik samme rute i byen – to gange dagligt for at indsamle breve og to gange for at udlevere breve. Man overvejede at opsætte postkasser, som man kunne lægge brevene i, så man slap for at sidde derhjemme og vente på, at postbuddet skulle komme, men de blev først opsat meget senere, da man troede, de kunne udnyttes til at sende anonyme ondsindede og uanstændige breve.
Fodposten blev hurtigt en underskudsforretning og efter et par år overdrog postvæsenet forretningen til H. C. Riegels, som med sin familie drev virksomheden frem til 1849, hvor postvæsenet igen tog over.
Et af de smukkeste, kendte fodpostbreve med 2 RBS-frimærke. |
På Postiljonens internationale frimærkeauktion kommer den mest omfattende samling af fodpost nogensinde under hammeren. Det er den kendte danske filatelist og advokat Niels Schou, som sælger sin samling. Han har foretaget omfattende studier af emnet gennem mange år og bogstaveligt talt vandret i postbudenes fodspor i det gamle København. Samlingen er ikke bare af filatelistisk værdi, men også af stor historisk interesse. Den indeholder bl.a. et af de tidligst kendte fodpostbreve i en helt usædvanlig kvalitet, og samlingen afspejler hele denne interessante historiske periode med lokalpost inden for Københavns volde fra 1806 til 1876.
Da det danske postvæsen overtog forretningen igen i 1849, var frimærkereformen på vej. Nu skulle man kunne sende et forudbetalt brev ved at købe et frimærke og sætte det på brevet som kvittering for betalingen. Prisen for at sende er lokalt brev i København var 2 rigsbank-skilling (RBS), og af de to først udgivne mærker i Danmark i 1851 var 2 RBS-frimærket reserveret til forsendelse af lokale breve og i begyndelsen kun tilladt at anvende på breve inden for Københavns volde.
Et af de smukkeste, kendte fodpostbreve med 2 RBS-frimærke. |
På Postiljonens auktion kommer der også en firblok til salg af dette frimærke. Firblokken er den størst kendte enhed og helt unik i stemplet kvalitet. Den anses for at være et af dansk filatelis vigtigste objekter. Firblokken har en lang historie med flere berømte ejere. Bl. a. den kendte amerikanske TV-præst Dr. Gene Scott og senere den dansk-amerikanske direktør Peer Lorentzen har haft dette klenodie i deres samlinger. Opråbsprisen for denne unikke 2 RBS firblok er € 40.000.
Unik 2 RBS stemplet firblok. Opråbspris € 40.000. |
Overs. Otto Kjærgaard