For dem, der ikke er så bange for at læse lidt engelsk, kan jeg anbefale en fantastisk bog. Frimærker som et vidne om historie eller en guide til politisk filateli er den engelske tekst på bogen, skrevet at Ruth Lea, som egentlig er økonom. Hun skriver i et meget flydende og let læseligt sprog.
Politisk filateli kan måske lyde lidt langhåret, men det er det ikke. I bogen vises hvordan frimærker er en del af historien og afspejler historiske begivenheder. Der behandles kun frimærker – ikke forsendelser -, med små klummer af tekst på venstre side og på højresiderne eksemplariske afbildning af de frimærker, der omtales. Frimærker viser landes opståen og død, ændring af styreformer og politiske omvæltninger, krige, og hvordan det afspejles i frimærkeudgivelser i lande, der skifter navn, valuta osv. osv.
I 15 kapitler på 608 sider er bogen inddelt efter verdenshjørner, og der laves underinddelinger af de enkelte lande. For at dække Polen er der fx ni underinddelinger i specifikke perioder, men Gibraltar kan nøjes med en enkelt. Andre landes mere komplicerede historie kræver langt flere underinddelinger. Det er gjort meget eksemplarisk og overskueligt. Bogen er meget flot opsat og trykt – en nydelse i sig selv, så man kan nyde at bladre i denne fornemme bog. Bogen koster kun £35 (ca. 300 kr), et fund for en hardback bog, der i den grad er kælet for. Kan anbefales til alle, der holder af frimærker.
Af Otto Kjærgaard