En krig kom i vejen

Krigsbegivenheder kan ofte dokumenteres gennem breve og postale dokumenter. Det viste brev er et godt eksempel. 7. december 1941 angriber Japanerne Pearl Harbor og dagen efter indtræder USA i 2. verdenskrig. Dette brev er afsendt to dage senere.

Det første, der sker, er at postudvekslingen suspenderes, og post returneres. Det er det, der står under det udstregede. Det er derfor gået til Returpostkontoret, da der ikke er afsenderadresse på bagsiden. Returpostkontoret åbner brevet og forsegler det igen med segl og label som ses for oven. Det gør ikke sagen bedre, for inde i brevet finder de heller ikke en afsenderadresse, så derfor udstreges det med ’retur afsender’. I begyndelsen af 1942 kunne der kun sendes luftpost til USA, da postgangen åbner igen, så det henligger stadig, og da der åbnes for almindelige breve, må det være afsendt.

Det når til Berlin, hvor der er et passerstempel Ab fra censuren, inden det sejles via Lissabon til USA. Her kender de ikke adressaten og brevet henligger til 19. september 1945, hvor det er stemplet i New York. Det er nok den dag, de har fundet adressaten, som er sat på med en label på forsiden, så efter 4 år når brevet formodentlig frem til adressaten.

Al den postbehandling, det har været udsat for, kan nok ikke betales af de 40 øre, der sidder på brevet. På forsidens skriverier, kan man se, at USA’s postvæsen også har forsøgt med flere forslag til adresse. Det er dog prisværdigt, at man får det frem, selv om det er 4 år undervejs.

Af Otto Kjærgaard

Når der sker store begivenheder i verdenshistorien, som fx når USA erklærer krig, så vil det afspejles i posthistorien, som dette brev viser. Det er 4 år undervejs

Om Erik Sørensen

Se også

Generalforsamling i DFS og DFH

I går den 22. april 2024 blev der afholdt generalforsamling i Djurslands Filatelistiske Selskab (DFS) …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED