AFA Vesteuropa 2018 er igen i tre bind, som kataloget blev opdelt i for et par år siden, da to bind ikke kunne rumme alle landene længere. Først det positive: Kataloget koster det samme som sidste år, 325 kr. pr. bind, og det på trods af, at kataloget nu er oppe på 2768 sider. Gedigent indbundet, gode og klare illustrationer i sort/hvidt – flot arbejde.
Mange har ønsket, at der var flere oplysninger i kataloget, som flere udenlandske kataloger gør, men dette ville bidrage til et endnu større katalog, som så nok ville blive opdelt til sidst i mange mindre kataloger og dermed en højere pris. Til den almindelige samler et AFA Vesteuropa et godt værktøj, og specialsamleren vil under alle omstændigheder behøve speciallitteratur og -kataloger. Mange samlere vil sikkert glæde sig over, at vi har et Europa katalog på dansk, noget de ikke har i fx Norge og Sverige, så de må købe AFAs for at få et sprog, de nemt kan læse.
Det skræmmende er, at kataloget er vokset med et halvt hundrede sider. Et land som fx Frankrig er nu oppe på at have udsendt 343 frimærkeprodukter i 2016, hvilket kan undre, da breve fra Frankrig sjældent er frankeret med frimærker, og man på mange posthuse ikke kan købe andet end to typer dagligmærker – et til indenrigs- og et til udenrigspost. Hvis de ikke udgiver mærkerne for at bruge dem, hvorfor gør de det så? For at glæde katalogudgiverne?
Belgien har udgivet 106 i 2016, Spanien 100 og Portugal 123 stk., blot for at nævne et par stykker. Alene det at følge med i nyudgivelserne fra flere lande må være et heltidsarbejde for flere mennesker, speciel når der udsendes ca. et frimærke om dagen fra Frankrig.
Lad os håbe kataloget kan inspirere nogle til at samle noget andet end det, som alle andre samler her i kongeriget. I hvert fald findes der mange interessante udgivelse fra mange lande og motivsamlere kan godt begynde at bladre for at finde de nye udgivelser med deres motivområde.
af/Otto Kjærgaard