Kan det virkeligt passe, at når frimærkesamlere bliver gamle, så mister de samlerglæden og transformerer sig til sure og absolut ikke konstruktive brokkehoveder? Det kan man i hvert fald få indtrykket af ved at læse indlæg i diverse facebookgrupper.
For mange af os bringer det minderne frem om de 2 gamle mænd på teaterbalkonen i Muppet Show. De havde så travlt med at brokke sig, at de ikke levede med i, hvad der foregik på scenen. Ja, deres fornøjelse var endt med alene at blive brokkeriet.
Slut med brok og ind med samlerglæde
Blandt frimærkesamlere udmønter brokkeriet sig bl.a. ved udsagn om størrelsen af kontingentet til Danmarks Filatelist Forbund (DFF). I virkeligheden er det velsagtens bare et dække, da det lyder som noget alment forståeligt. Men at det legitimerer brokkeriet, er langt fra på sin plads. I stedet for burde der være en stolthed og en anerkendelse af, at der er en organisation med fokus på bredden blandt frimærke- og postkortsamlere.
Der er simpelthen plads til positive forbedringer, så brokkeriet afløses af en tilbagevenden til samlerglæden og glæden ved at være med i et fællesskab, der består af klubber for frimærke- og postkortsamlere over det ganske land og med Danmarks Filatelist Forbund som en paraply med tilbud og aktiviteter, som supplerer og understøtter det sociale liv og engagement i klubberne.
Otto Kjærgaard har i en klumme på Djursfilateli https://djursfilateli.dk/medlem-af-dansk-filatelist-forbund/ tydeligt tilkendegivet sin holdning til diskussionen om kontingentets størrelse målt op mod det, frimærke- og postkortsamlerne får af muligheder til gengæld for kontingentet. Otto Kjærgaard konkluderer ” Når man ser på beløbene, må man sige, at man får meget for de 428 kr. om året. Det er uhørt billigt og utroligt, man kan drive sine services med blad, bibliotek, hjemmeside, webshop, auktionsside, udstillinger, stempelservice osv. osv. for så lille et beløb.”
Klubbens bestyrelse har en opgave
På repræsentantskabsmødet den 7. september 2024 i DFF gik en stor del af debatten undervejs med at forholde sig til en klub, der ikke ønsker at overholde de regler for medlemsregistrering, som gælder, når en klub er tilsluttet DFF. I den pågældende klub havde klubbens bestyrelsen accepteret, at det var frivilligt for medlemmerne, hvorvidt de ville være medlem (registreret) hos DFF.
På repræsentantskabsmødet var der udsagn om, at det nok er mere udbredt end som så, at klubbernes bestyrelser undlader at lade et antal medlemmer være registreret hos DFF og dermed undlader at betale DFF kontingent. Det er trist og uden visioner for fremtiden, at en klubs bestyrelse er med til at ikke at deltage i fællesskabet, måske under dække af at give DFF et dårligt image og undlade at fremhæve de aktiviteter og opgaver, DFF løfter for fællesskabet.
Klubbens bestyrelse har også indflydelse på DFF’s strategi og aktiviteter. Desværre er det meget, meget få, der har givet positive indspil og konkrete forslag til, hvad DFF efter deres opfattelse skal gøre for at skabe værdi for medlemmerne i deres daglige bearbejdning og udvikling af egne frimærke- og postkortsamlinger. Indtil nu har fornyelse og udvikling beroet alene på medlemmerne af DFF’s bestyrelse.
Opfølgning på repræsentantskabsmøde 2024
På bestyrelsesmødet i DFF den 27. september 2024 blev der nedsat en arbejdsgruppe til at forholde sig konstruktivt til debatten på repræsentantskabsmødet. Målet er at fremlægge overvejelserne og sætte konkrete forslag til debat på repræsentantskabsmødet i 2026.
I det første møde i arbejdsgruppen var der enighed om, at DFF’s formand Chris Oxholm tager en rundringning til formændene i det enkelte klubber for at få deres oplevelse af DFF’s image og profil.
Opgaven er at komme forbi brokkeriet. Dels at få et indtryk af, hvad der blandt de nuværende tilbud og aktiviteter i DFF-regi benyttes af frimærke- og postkortsamlere; og dels at få konkrete bud på initiativer, der kunne indgå i DFF’s strategi og give anledning til nye aktiviteter og tilbud, og som opleves at være af værdi og betydning for samlerne.
Forhåbentlig viser det sig, at en dialog kan medføre en bredere opbakning til DFF som paraplyorganisation, og at det samtidig afdækker konstruktive forslag til, hvad yderligere/nye tiltag kan betyde for øget samlerglæde – uanset den enkelte frimærke- og postkortsamlers alder og samleområder.
Mindre brok og mere samlerglæde vil få en positiv indvirkning – ikke bare i forhold til DFF men også for fællesskabet i den enkelte klub.
af Anders Jørgensen, medlem af DFF’s bestyrelse