Til grin kan man altid blive

I 1840 udgav England sit første frimærke med Dronning Victoria som motiv. Det var også verden første frimærke. Rowland Hill er blevet den, man forbinder med ideen til frimærket og dermed dets opfinder.  Før udgivelsen af frimærkerne havde en anden herre, William Mulready, forsøgt sig frem med an anden måde at løse frimærkeproblemet.

Mulready tegnede og fik trykt en kuvert, noget man i dag vil kalde en helsag. Man betalte for portoen, når man købte kuverten. På forsiden var kuverten forsynet med tegninger, som symboliserede det britiske imperium – husk på at vi er midt i dets storhedstid. Moder Britannia troner for oven midtfor på kuverterne, og ud til siderne ser man andre symbolske tegninger, f.eks. elefanter og kameler til at symbolisere Indien og afrikanske kolonier.

Kuverten fik en kort levetid, da der kom så mange efterligninger, hvor man karikerede tegningerne på Mulreadys kuvert, og kuverten blev latterliggjort i en sådan grad, at ideen blev helt skrinlagt. Disse kuverter med karikaturer bliver ofte solgt på en auktion, og det sjove er, at karikaturerne ofte koster ca. 10 gange mere end originalen.

Som det ses lægges fingrene ikke imellem. Moder Britannia er ret fedladen og med en morsom hjelm, til højre kan man se en sømand med træben, der rækker et brev frem og de fleste personer ser ret beduggede ud, modsat originalens alvorligt og højtideligt udseende personer. Stakkels Mulready, han skulle bare vide, at ideen blev en succes, da man erstattede tegningerne med et trykt frimærker og kaldte det en helsag.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Mødeindkaldelse til en spændende højskole dag.

Så er det igen tid til at vi kan byde velkommen til en spændende dag …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED