Det kan somme tide godt betale sig at kende postvæsenets procedurer, så man ikke kommer til at betale for noget, som man ikke får.
Den viste forsendelse er sendt i august 1918 fra Aalborg, sendt poste restante til Købmagergades Postkostkontor i København. I 1918 kostede det 10 øre at sende et 1. vægtklassesbrev i Danmark. Dette brev er, som det fremgår af etiketten sendt som et ekspresbrev, hvilket kostede 20 øre i 1918. 30 øre i alt. De 20 øre er fuldstændigt spildte, for afsenderen kunne lige så godt have sendt breve kun frankeret med de 10 øre.
Mange tror, at ekspresforsendelser betyder, at det øjeblik postvæsenet modtager forsendelsen, ryger det afsted i huj og hast med første tog/rutebil/postvogn. Det er ingenlunde tilfældet og har aldrig været således, så længe ordningen bestod fra 1865 til den ophørte i 2011.
Ekspresforsendelser bliver sendt med den ordinære post fra afsenderposthus til modtagerposthuset. Først ved modtagerposthuset bliver det ekspres, for så blev ekspresbrevet ved modtagelsen omgående sendt afsted med bud til adressaten og afventede ikke den normale omdeling. Da dette brev er sendt poste restante, kommer det ikke længere end til Købmagergades Postkontor, hvor det henlægges og afventer, at adressaten Lilly Stuhr dukker op og henter det. Derfor er de 20 øre spildt og afsenderen har ikke fået nogen service for de 20 øre. Surt show!
Af Otto Kjærgaard