Brevvendemaskine

Et langt og besværligt ord for noget ret simpelt. Det første postvæsenet gør, efter man har indsamlet breve fra postkasserne, er at gå i ”vaskeriet”. Man vasker brevene, dvs. sorterer i størrelse og vender dem rigtigt, så frimærkerne sidder i øverste højre hjørne i alle bunker. Træls og trættende idiotarbejde. Det må en maskine kunne klare tænkte de allerede i 1957 i England. Her forsøgte man sig først med grafitstreget bag på frimærkerne, som en maskine kunne genkende – senere nogle svovlpræparater trykt oven på frimærkerne.

Danmark valgte en anden løsning. I 1962 udgav man de fluorescerende frimærker og Officielle Meddelelser skrev i den forbindelse: ”I forbindelse med forsøgsvis anvendelse ved postkontoret Århus C af en maskine til retvending af den fra kassetømning indgåede brevpost vil der blive fremstillet oplag af frimærker med fluorescerende papir”. Ud over frimærker udgav man også helsager med fluorescerende striber. Århus Stiftstidende kunne endda berette, at der blev solgt ”lysende frimærker” i Aarhus området, da de lyser ved belysning med ultraviolet lys.

I maj 1963 tog man maskinen i brug, da der nu var solgt fluorescerende frimærker nok i Århus. Maskinen virkende fint og kunne både endevende og rotere forsendelser fra almindelig brevstørrelse til A4 og forsyne forsendelsen med et stempel.

Det gik ikke altid godt, som det ses af illustrationen, som er forsynet med stemplet: Beskadiget i stempelmaskinen – Århus Postkontor. Et pænt hjørne er revet af. Det var netop sådanne forsendelser, det gik galt med, da det er et ret tyndt aflæsningskort til de kommunale værker. Derfor grovsorterede man en del ting fra, inden man fodrede maskinen, nemlig kort på tyndt papir og fx aerogrammer, som er yderst sjældne afstemplet i brevvendemaskinen. Formodentlig har der været en rift i det viste kort, som har grebet fat i noget i vendemaskinen, og det karakteristiske stempel fra vendemaskinen sidde yderst til venstre og ikke på det fluorescerende frimærker. Efterfølgende har man håndstemplet forsendelsen. Andre ting der ofte gik galt var forsendelser med indhold af metalgenstande, så brevene skulle åbenbart bøjes og vrides for at komme igennem.

Så Aarhus Postkontors maskine blev årsagen til, at vi fik fluorescerende frimærker pga. en maskine som virkede fra 1963 til 1976, hvor den var helt slidt op. Man kan roligt gå på jagt et afstemplinger fra maskinen på tyndt papir eller aerogrammer, for de er moderne sjældenheder.

Af Otto Kjærgaard (illustration venligst udlånt af Bo Bjerre Jakobsen)

Om Erik Sørensen

Se også

Sjældent frimærke fra Napoli solgt for 160.000 kr.

Søndag aften den 4. november blev en helt særlig samling frankerede aviser fra Napoli solgt …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED