De fleste samlere kender de halverede frimærker fra Færøerne. Man var løbet tør for 2 øres frimærker, og et 4 øres frimærke kunne halveres, så man fik 2 stk. to-øres mærker. Det gik fint, indtil man fik overstemplet nogle 5 øres mærker med 2 Øre.
Det har åbenbart inspireret flere til at forsøge sig på samme vis, når man nu ikke lige har den rigtige værdi i skuffen. Nu er der en stor forskel på, om det er postvæsenet, der foretager halveringen og bruger dem, eller når en privat foretager det.
Halvering af frimærkerne og brug af de halve er ikke tilladt for publikum, alene af den grund, at hvis man er lidt fix, så kan man nok finde et hjørnestemplet frimærke, halvere det, så man får skåret stemplet væk og så bruge den anden ustemplede halvdel igen. Genbrug af frimærker er ikke tilladt.
Forsøget er gjort mange gange, og somme tider lykkes operationen. Hvis man kigger på de to illustrationer, så har de det til fælles, at de begge er frankeret med Christian X mærker, den ene i 1917, den anden i 1920. Forsendelsen fra Charlottenlund har man ladet gå igennem, men julekortet blev fanget og sat i porto med 10 øre – dobbelt af manglende porto. Det kan måske undre, da det er stemplet 24. december, ofte en tid hvor man kunne få meget til at gå igennem, da postvæsenet havde meget travlt med juleposten i gamle dage, da folk skrev mange julekort. Måske skyldes det den særprægede halvering, da den oftest foretages diagonalt – ikke vertikalt eller horisontalt.
Julehilsenen har ikke været så rar, da den var ledsaget af en regning på 10 øre, som modtageren måtte betale. Glædelig jul!
Af Otto Kjærgaard