Det er ofte blevet sagt, at det er umuligt at tjene penge på en hobby som frimærker. Det er også korrekt i de fleste tilfælde, især hvis man er samler. Så er der ingen grænser for, hvad man vil betale for noget, der mangler i samlingen, vel vidende, at det kan man aldrig få igen. Og dog!
Verden dyreste frimærke Britisk Guyana 1 cent magenta, skal sælges igen. Sidst det blev handlet, kostede det lidt under 50 millioner kr. Nu regner man med en pris på 60 til 90 millioner. Det er da en pæn forrentning af ens penge over få år og bedre end at betale negativ rente i banken. Der er heller ikke her tale om samlere, der sætter mærket ind i et eksponat, men spekulation, hvor man lige så godt kunne have købt et maleri eller en ædelsten med den hensigt at få en højere pris efter nogle år.
Sådan går det desværre ikke for klassisk Danmark. Postiljonen solgte i marts en dansk firblok for €54.000, omregnet godt 400.000 DKR + det løse, så der er lidt langt op til millionerne. Generelt set er klassisk dansk filateli faldet i pris de sidste mange år, og det er interessant at se udviklingen.
På VF-frimærkers onlineauktion er et stykke interessant posthistorie sat til salg som lot nummer 86 på månedsauktionen. Det er et underfrankeret korsbånd med en 2 Sk. Krone-scepter-sværd udgaven, et objekt, man ikke ser hver dag, og som vel må siges at pynte både i en posthistorisk og en traditionel samling med denne serie. Lottet er tidligere solgt, nemlig den 18. november 2002 på Th. Høilands auktion på Børsen, en auktion med ”Danske rariteter & kvalitetsobjekter”. Dengang var opråbsprisen 4.000 DKR., og det blev solgt for 4.800 kr. + det løse. Nu er den opråbt til 2.300 kr. Er det monstro nu, man skal til at investere i klassisk dansk filateli, for det kan vel ikke falde mere, eller kan det?
Af Otto Kjærgaard