Der er igen en ny virus i Facebook Messenger. Og rigtig mange er ramt melder både politiet og skriver de fleste medier. Jeg har personlig ikke selv fået en sådan besked, men det har min søn hvorfor han herunder får spalte plads. Jeg vurderer nyheden har relevans på DjursFilateli.dk på trods af artiklen ikke handler om filateli.dk /Erik Sørensen, SoMe & webredaktør
Politiet advarer:
Igen ny virus florerer på Facebook Messenger – klik ikke på dette link
I november 2017 hærgede en lignende virus gennem Facebooks Messenger.
En ny og endnu mere ondsindet Facebook-virus spreder sig med lynets hast på det sociale medie.
Af: Mikkel Kjerri
I dag har jeg modtaget 7 og de seneste tikker endda ind under tilblivelsen af denne artikel.
Syd- og Sønderjyllands Politi advarede i den forløbne uge på Twitter om en besked, der bliver sendt via Messenger.
Messenger er – blandt andet – en besked-applikation, der bruges på Facebook.
Modtagerne får en besked via Messenger med ordene: Video: Er det dig.
Flere brugere melder, at de har modtaget et videolink i deres Facebook Messenger, hvor der typisk står ‘se her’ eller ‘er du’ og så personens navn. Nedenunder teksten er der et billede af en Youtube-video. Se et eksempel på den herunder:
De tikker endda ind under tilblivelsen af denne artikel.
Syd- og Sønderjyllands Politi advarede i den forløbne uge på Twitter om en besked, der bliver sendt via Messenger.
Messenger er – blandt andet – en besked-applikation, der bruges på Facebook.
Modtagerne får en besked via Messenger med ordene: Video: Er det dig.
Flere brugere melder, at de har modtaget et videolink i deres Facebook Messenger, hvor der typisk står ‘se her’ eller ‘er du’ og så personens navn.
Trykker man på videoen, bliver man sendt videre til en hjemmeside, hvor der figurerer en masse reklamer og konkurrencer. Her håber bagmændene, at man vælger at enten købe et produkt eller opgive sine betalingsoplysninger i forbindelse med en falsk konkurrence, hvor man kan vinde penge.
Samtidig er der et ‘script’ i linket, der gør, at den videresender linket til alle ens venner på Facebook.
Smart trick
Peter Kruse, der er IT-ekspert i firmaet CSIS Security Group, har undersøgt virussen – der bliver betegnet som en såkaldt ‘orm’ – siden han blev opmærksom på den onsdag. Han oplyser på firmaet hjemmeside og forskellige nyhedsmedier, at mange tusinde danskere er blevet ramt.
»Den er jo meget smart. Hvis man ser beskeden på mobilen, ligner det, at man kan trykke play på videoen, men det er faktisk et link. Den er lavet til at snyde folk på mobilen,« siger han.
Ormen kommer ifølge Peter Kruse fra en side på Facebook. Han har i samarbejde med det sociale medie fået lukket kilden, men nu er der en ny, der er dukket op, siger Peter Kruse.
Sådan fjerner man virussen
Hvis man er så uheldig at blive ramt, anbefaler Peter Kruse følgende:
- At man straks logger ud af Facebook og skifter kodeord.
- Dernæst skal man køre en scanning med sit antivirus-program. Og samtidig åbne ens browsers og fjerne de udvidelser, man ikke kender.
- Hvis intet af det hjælper, bliver man nødt til at geninstallere programmerne på computeren.
Tusind tak for en yderst velskrevet og informativ artikel om et emne, som mærkelig nok ikke andre medier bruger tid på. Min kone var blandt de uheldige facebook brugere som er ramt. Hun fik mailen fra en arbejdskollega som ofte sender sjove ting på kontoret. Øv, øv men dejligt med guiden. Jeg har delt artiklen ligesom min kone.
Hei Danmark og djursfilatli.dk takk for denne flotte guiden til facebook messenger-viruset. Vi mottar det også i Norge. Jeg googled for hjelp som hele familien er truffet. Ingenting her i Norge, og bare artikkelen din var fornuftig. Jeg har delt artikkelen i vårt selskap og på alle sosiale medier. TAK DANMARK! (OSLO)