Billunds gummistempel og en berømt borgmester

Billund er i dag en by med omkring 7000 indbyggere, tiltrukket af de gode arbejdspladser: LEGO, Legoland og Lalandia. Faktisk er det den by, der vokser hurtigst i Billund Kommune, men med et stort nøk op til de godt 10.000 indbyggere, der bor i Grindsted.

Sådan var det ikke i 1907. Da var der ikke flere huse i Billund, end man nemt kunne tælle dem. Posthus havde man ikke, kun en brevsamler. Han kunne sørge for at aflevere og modtage posten, når dagvognen mellem Vandel og Varde kom forbi, og aflevere de breve, der var indleveret. Et brevsamlingssted havde ikke et stempel, man skulle blot lægge brevene i posttasken til dagvognen.

I 1907 blev Ove Kastbjerg Andersen hvervet som brevsamler. Han var købmand i byen, så det var et praktisk sted at indlevere breve og få dem udleveret, når man nu skulle gøre sine indkøb. På et tidspunkt omkring 1911 bliver Ove Andersen sur over, at han ikke har et stempel. Og hvad gør man så, man bekoster selv et.

Som det ses på det viste kort, er det et gummistempel med teksten Billund Brevsamlingssted. Stemplet blev kun brugt et par år på lokale forsendelser, for i 1914 kom jernbanen til Billund, og man får et regulært posthus med eget stempel. Kortet viser også, hvorfor det var praktisk for Ove Andersen at have et sådant stempel. Det viste kort skal kun til Grene, et par kilometer sydvest for Billund, hvor Billunds kirke ligger. Under normale omstændigheder skulle kortet med dagvognen til Varde, eller til Vandel, hvor det blev læsset på Vandel-Vejle Banen og enten stemples i bureauvognen eller i Vejle, for derefter at vende tilbage til Billund til omdeling. Med sin private annullering af mærket, kunne han sende det med postbuddet afsted med det samme.

Det udgående postbud til Grene har også en historie. På et gammelt foto ses Ove Andersen foran sin butik med de tre udgående postbude. Ove er ham med kasketten. Det viste kort er udbragt af den lille herre yderst til højre i billedet. Hans navn er Jens Chr. Jakobsen. Han er morfar til den senere berømte borgmester Erhard Jakobsen, som stammer fra Grene og også er begravet her.

Det kunne Jens Jakobsen ikke forudse. Han største undren var nok, hvorfor afsenderen havde sat et 5 øres mærke på et kort, der kunne nøjes med lokalporto på 3 ører, men Ove Andersen var måske udgået for 3 øres mærker.

Af Otto Kjærgaard

Klik på billedet for at se i større format

Om Erik Sørensen

Se også

Sjældent frimærke fra Napoli solgt for 160.000 kr.

Søndag aften den 4. november blev en helt særlig samling frankerede aviser fra Napoli solgt …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED