Aitutaki

Under en søgning på nettet på en auktion stødte jeg på dette smukke brev. Mine kundskaber ud i geografien slog ikke til, selv om motivet med en strand og en palme kunne røbe noget om beliggenheden. Faktisk har jeg aldrig tidligere hørt eller set mærker fra dette land. Nettet kan også her hjælpe de uvidende.

Der er tale om en ø, eller rette en række atoller, stik nord øst for New Zealand i det sydlige Stillehav nord for Cook Islands.  Mest koraløer, men også et par vulkanske. Befolkningen var i 2016 på 1712 indbyggere. De er polynesiere indvandret fra omkring 1225 og de følgende år. Den første kontakt med europæere var med en ret berømt person, nemlig kaptajn Bligh ombord på HMS Bounty – inden det berømte mytteri.  I nyere tid har stedet lagt sceneri til at par film, bl.a. fordi øen i 2010 blev udnævnt til verden smukkeste ø ifølge Lonely Planet.

Mht. filatelien så blev øen naturligvis indlemmet som et engelsk protektorat. Fra 1892 til 1903 benyttede man frimærker fra Cook Islands og derefter New Zealandske overtrykte mærker indtil 1920, hvor de fik frimærker med eget navn, netop den serie, som vises på brevet. En ny serie blev trykt i 1927, indtil man fra 1932 igen brugte frimærker fra Cook Islands de næste 40 år.

I 1972 etablerede de egen postadministration og udgav egne frimærker, dvs. hovedsageligt mærker trykt af Naipes Heraclio Fournier fra Spanien, som mest er kendt for at trykke spille- og tarokkort! Ikke underligt, at Google diplomatisk tilføjer, at mærkerne i dag mest fremstilles til salg for samlere.

Når man sammenligner mærkerne på den viste kuvert – som formodentlig er sendt til en samler – med de nye frimærker udgivet siden 1972, kan man, som med udgivelser fra en række andre lande, kun sige: Sic transit gloria mundi – eller måske er jeg blevet en gammel gnavpot!

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED