Kongen af søpapegøjeland

Historien daterer sig tilbage til 1925. Rigmanden Martin Harman købte den 3 miles lange ø Lundy ud for Devons kyst. Da han nu ejede øen, så mente han også, han kunne gøre, som det passede ham, og derfor udråbte han sig til at være Konge af Puffinland. En puffin er en lunde eller en søpapegøjeart, som der var mange af på øen.

Han fik endda slået sin egen mønt – en halv og en hel puffin i 1929. Samme år fik han også trykt frimærker. England havde mistet lysten til at betjene øen postalt i 1927, så i de to næste år gjorde Harman det for egen regning, men i november 1929 udstedte han et hel og et halv puffin mærke. Frimærkerne skulle dække omkostningerne ved breve og postkort fra øen til Bideford Post Office på fastlandet. Den del gælder stadig i dag, hvor man kan sætte mærkerne på sin forsendelse. Førhen skulle de på bagsiden, men i dag tillader British Mail, at de sættes på forsiden, men dog til venstre, så der er plads til et rigtigt britisk frimærke til højre.

Mærkerne regnes for såkaldte ’cindarella-mærker’, altså ikke rigtige frimærker, for i England ville man ikke høre tale om en sådan selvstændiggørelse. I 1931 blev Harman slæbt for en dommer, og selv om han hårdnakket påstod, at han var konge og derfor i sin ret til at gøre, som han gjorde, så så retten anderledes på sagen. Han blev idømt en bøde på £5, en ret lille bøde for falskmøntneri, som var hovedanklagen. Desuden blev han pålagt at aflægge titlen som konge og finde sig i at blive en almindelig borger i det engelske kongerige.

Turister køber og får stadig afstemplet Lundy frimærker med øens runde stempel, og det er da en fin souvenir.

Af Otto Kjærgaard

Således ser Martin Coles Harman Kongen af Puffinland) ud på Lundy Fields Societys hjemmeside, et selskab der forsøger at bevare øen og studerer den historie.

Om Redaktionen

Se også

Den, der ager med stude…..

Helt tilbage fra 1700-tallet har det franske postvæsen haft den service, der hedder poste restante. …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED