Katalogpriser

Sad og læste et læserbrev fra en samler, som igen – for jeg ved ikke hvilken gang – klager over de ”helt urealistiske katalogpriser i AFA-kataloget, som intet har med virkeligheden at gøre”. Jeg ved ikke, hvor mange gange, jeg har læst og hørt det argument, og det gør mig helt træt i ansigtet. Lad os slå en ting fast: INGEN KATALOGPRISER ER FORKERTE!

AFAs kataloger er slagskataloger på linje med de utallige tilbudsaviser, vi bliver velsignet med ugentligt. I kataloget står den pris som NORDFRIM vil sælge et frimærke til i gennemsnitskvalitet. Kunne man forstille sig, at jeg gik ned ad gaden og i vinduet så en skjorte, som tøjforretningen ville have 1000 kr. for. Kunne man forestille sig, at jeg gik ind i forretningen og foreholdt ejeren, at hans pris var helt forkert, for længere ned ad gaden i en anden forretning koster skjorter kun 100 kr. Eller at jeg klagede til COOP over prisen på en liter mælk som værende alt for høj og forkert, for jeg kan få mælk på tilbud et andet sted til meget lavere priser. Nej, vel?

Kan vi ikke slippe for denne jammersang, som næsten opstår hver gang, der er en, der udgiver et katalog med prisnoteringer. Der er enten tale om et salgskatalog, hvor udgiveren har noteret sin salgspris, eller en forfatter, som efter bedste skøn har angivet en relativ værdi for et mærke, stempel, brev osv.  Om jeg synes, den pris er alt for høj eller alt for lav afhænger af, hvad jeg vil betale for et objekt eller sælge mine ting til. Prisfastsættelser er ingen eksakt videnskab.

Der er forskel på kvaliteten af skjorter, materialer, fremstilling og forretningers omkostninger. Der er også forskel på kvaliteten af frimærker og de modeluner, som samleriet også kan fremvise. Hvad er den rette ”katalogpris” for disse to ”ens” mærker? Den der ejer grisen, bestemmer prisen.

af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Filatelistisk frokost

Frokost og snaps hører sammen – specielt kryddersnaps. Skal du lave en festlig frokost for …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED