POST ’22 – forårets største filatelistiske begivenhed (10) – en stempelsamling

POST ’22 – en stempelsamling

Posthistorien har mange facetter. Noget af det vigtigste for posthistorikere er stempler, ja, der er sågar dem, der kun samler stempler. Hvis man skulle få lyst til at se en sådan stempelsamling, så er muligheden der, når Dansk Posthistorisk Selskab fejrer deres 50-år jubilæum 26. og 27. marts i Hornslet. Samlingen med stempler fra Københavns BANEGAARDSPOSTKONTOR 1847-1900 er blandt de mange højt præmierede posthistoriske eksponater, der vises. Det er Erik N. Sørensen, der udstiller dette meget flotte eksponat.  

Erik N. Sørensen skiver om eksponatet: Formålet med dette eksponat er, at vise de godt 50 poststempler, der er anvendt på Københavns Banegaards- postkontor i perioden 1. oktober 1847 til 30. april 1900, og give eksempler på postkontorets forsendelsestyper, postale funktioner og historiske udvikling.

Banegaardspostkontoret eksisterede i 80 år (1847-1927), men dette eksponat afgrænses pr.1. maj 1900, hvor

postkontoret blev omorganiseret og ændrede navn til København B.

Eksponatet er primært disponeret med udgangspunkt i Banegaardspostkontorets forskellige navne, idet navnene ofte går igen i stempelinskriptionerne. Kassepoststemplerne vises i et separat afsnit, på grund af disse stemplers særlige anvendelse og udseende. Endelig vises et helt nyt afsnit med en ny typeopdeling af  de R-rammestempler, der på Banegaardspostkontoret blev anvendt til anbefalede forsendelser.

Eksponatet indeholder mange posthistorisk vigtige eller usædvanlige objekter, eksempelvis:        Pølsestemplet fra 1847 – med både tidligste og seneste kendte brugsdatoer, samt i sort farve. Nyopdaget Pølsestempel KIØBENHAVN ANT-III-2 før sammenbygningen med stumt stempel – Kun 3 kendt. Dokumentation for, at det kombinerede STU-KOM pølsestempel er sammenbygget med et nyt stumt stempel, og ikke som hidtil antaget med det eksisterende stumme annulleringsstempel. Dokumentation af en hidtil ukendt reparation af det stumt-kombinerede pølsestempel i april 1852. Original lov 13. marts 1863 om etablering af ny hovedbanegård. Anbefalet forsendelse med nummerstempel ”34” – kun 3 breve kendes.  Adressebrev genanvendt som vendebrev – ikke tidligere set. Ny dokumenteret viden om kassepost-stemplet, der var udlånt fra Nørrebro til Banegaardspostkontoret. Banegaardspostkontorets første kassetømningsstempel ”KJØBENHAVN N – K B”. Kun få breve kendes.  Forsøg på en typeopdeling af R-rammestemplerne fra Banegaardspostkontoret. R-brev 1893 til Tyskland med modtagelsesbevis med et hidtil ukendt linjestempel ”Avis de reception”.  

Som det ses er der masser at gå på opdagelse i, ligesom man kan se, hvorledes en stempelsamling kan opbygges. Et eksempel fra eksponatet er dette brev:

Banegaardspostkontoret i København havde en del såkaldte kombinerede stempler, hvor dagstempel og annulleringsstempel (nummerstempel 34) var sammenbygget til ét stempel. Alle disse stempler udgik i 1882.

Men Banegaardspostkontoret ønskede fortsat at anvende nummerstempel på visse forsendelsestyper, og fik derfor i september 1882 tildelt et nyt nummerstempel ”34”.

Der kendes kun 3 forsendelser med dette stempel – alle anbefalede breve. Dette brev er fra 3-3-1883, og er derfor forsynet med R-rammestempel, der blev taget i brug 1. januar 1883.  De 2 andre breve er fra 21-9-1882 og 13-5-1883

De kendte forsendelser, sammen med adskillige løse mærker, der hovedsageligt er i højere værdier, sandsynliggør, at stemplet kun er brugt ved skranken til indleverede kvalificerede forsendelser.

Af Otto Kjærgaard

Se hele eksponatet på DJURS ´22


Om Erik Sørensen

Se også

Er du jernbane- og posthistorisk interesseret?

Elsker du de gamle dage med bureauvogne på togene, der fungerede som mobile postkontorer? Samler …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED