Et dyrt aerogram

Den viste forsendelse er et såkaldt aerogram. Det er en foreteelse, vi kendte i Danmark fra oktober 1949 frem til 1988. Et par andre lande havde lavet dem før os. Der er tale om et tyndt stykke papir – ikke over 2½ gram i vægt, som man kan skrive på indersiden af, folde og lime sammen til et brev. De danske aerogrammer var forsynet med et påtrykt frimærke eller værdistempel, som nogle ynder at kalde det. Fordelen ved disse aerogrammer var, at de kunne sendes som luftpost til en lav takst, normalt den almindelige udlandstakst for overfladebreve.

Dette aerogram er ikke dyrt pga. de to provisoriemærker, som er afstemplet i 1956. Det har været en dyr måde at sende på, for det var ikke tilladt at lægge noget i et aerogram, som der står trykt på bagsiden, eller klistre andet uden på, som fx den viste mærket med ’en verden eller ingen’. Afsenderen har købt aerogrammet med enten et 40 eller 50 øres værdistempel, som der så er betalt for. Vedkommende har måske vidst, at det ikke måtte sendes med mærkaten. Derfor er der klistret to 30 øres mærker på, det ene lige oven i værdistemplet.

Brevet er formodentligt derfor gået med overfladepost – dvs. tog til Spanien, hvor det som et Post Restante brev skulle afhentes af modtageren på posthuset. Familien Höirup var måske allerede rejst hjem, inden det nåede frem, for brevet er returneret, som man kan se af de store RETOUR stempel og det ovale ESTUVO EN LISTA NON RECLAMÉ , hvilket betyder, at det har stået deres liste, men er ikke afhentet, og derfor sendt retur til Grand Hotel i Grindsted.

Den samlede pris for at sende dette brev blev derfor 100 øre eller 110 øre, så hvis det ikke lige var for at få brugt et gammelt 40 eller 50 øres aerogram, havde det været billigere bare at bruge en almindelig kuvert og frankere med 60 øre.

Af Otto Kjærgaard


Om Erik Sørensen

Se også

Hvordan kunne de vide det?

Det viste brev fra Odense kan få en til at spekulere på, hvor meget postvæsenet …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED