En sømand går i land

Dette brev er et rent sammensurium og særdeles internationalt. Så vidt jeg kan se, er kuverten Canadisk. Afsenderen bor i New York, som det fremgår af bagsiden. Skribenten er tilsyneladende Islænding – han skriver i hvert fald brevet, som er bevaret, på islandsk. Brevet er sendt fra København til Island og også ankomststemplet der efter at have være fire dage undervejs fra 19. til 23. marts 1953.

Brevet er sendt anbefalet, helt efter bogen, 30 øre for porto, 40 øre for rekommandationen. Det sjove er stemplet og vignetten. På vignetten står København 8, og som man kan se på stemplet ligger dette postkontor i Københavns Frihavn. Kombineret med indholdet af brevet, kan man se, at der må være tale om en sømand. Så vidt jeg kan læse det islandske – og det er lidt svært – så har han været i land og har lidt ondt i håret efter en tur i København.

Stemplet Københavns Frihavn ser meget anderledes ud end andre stempler. Frihavnen fik et brevsamlingssted i 1895, men først i 1903 får man et indleveringspostkontor, som i begyndelsen har stempler af de gængse udseender. I 1928 får man det første af tre af disse mærkelige gitterstempler. Det sker ifølge en skrivelse pga. kontorets særlige placering i Frihavnen, som er et toldfrit område. Derfor skal man klart kunne skelne de forsendelser, der kommer herfra, da der kan være tale om, at de skal fortoldes. Den viste type stempel anvendes til op i 1980erne.

Sømanden har åbenbart brugt tiden mens man lastede og lossede til at få ordnet sin korrespondance – for ikke at tale om en lille en til begge ben.

Af Otto Kjærgaard (illustration venligst udlånt af Hans Urbak)

-199D -20T -4M -13S

Om Erik Sørensen

Se også

Hvad er frimærker værd?

På en Facebook side – Samler du på frimærker – har der været en længere …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED