Puerto Rico provisorierne

Forholdet mellem Cuba og USA har ikke været det bedste siden Fidel Castro satte sig i præsidentstolen i 1959 efter at have fordrevet den USA støttede diktator, Fulgencio Batista.  Ironisk nok så hjalp USA oprindeligt med til at befri Cuba fra den spanske besættelse. Det skete under den Spansk-Amerikanske krig i 1898, som blev indledt, da den amerikanske krydser Maine på mystisk vis blev sprængt i luften i Havana havn.

Når man nu var i gang, kunne man lige så godt smide Spanien ud af en række andre besatte områder i Caribien, fx Puerto Rico. Det skete i juli 1898. Spanierne tog frimærker og poststempler med, da de flygtede. Byen Coamo blev besat/befriet 9. august, og man havde end ikke etableret en feltpoststation.

Coamos borgmester, Florencio Santiago, bad generalen, James H. Wilson, hvis styrker havde befriet/besat dem, om tilladelse til at lave nogle provisoriske frimærker. Tilladelsen blev givet. En lokal trykker blev sat på opgaven, og resultatet blev, som det ses på billedet, 50 ark á 10 mærker. Måske ikke verdens flottest designede mærker.

Trykkeren havde problemer, så derfor må det være verdens nemmest mærker at plade. Som det ses havde han ikke et tilstrækkeligt antal 5-taller, så der er brugt 4 forskellige fonts, og der er så mange uregelmæssigheder i alle mærkerne, så de er nemme at adskille, selv dem med samme font. Det til trods for deres primitive udseende.

Nu er det dog noget dyrt stads at samle pga. det lille oplag, men der skulle eksistere mindst 6-7 intakte ark, oplyser auktionshuset David Feldman. De sælger et helt ark på deres kommende auktion, inklusiv en endnu større raritet, nemlig et af mærkerne brugt og afstemplet. Afstempling er sjældent, da man som beskrevet ikke havde stempler, og de tilsyneladende har en længere produktionstid end frimærkerne. Brevet skulle have været frankeret med 7cts., men hvad gør man, når man ikke har et sådant mærke? Man har måske opkrævet det manglende kontant, eller måske ladet nåde gå for ret. Man havde jo lige erobret nyt land og derfor nok euforiske.

Af Otto Kjærgaard

Frank Banke kan du selvfølgelig møde på POST ´22 den 26.-27. marts 2022 i Hornslet

Om Erik Sørensen

Se også

Fremmede mærker på danske forsendelser

På udstillingen Den Muntre i Hornslet i efteråret 2023 var der et enrammes eksponat med …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED