Gaza

Mellemøsten har i mange år været noget af en krudttønde og diverse indblandinger fra andre lande har ikke hjulpet på sagen, tvært imod. I disse tider går det hedt til i Gaza. Faktisk var Danmark dernede for at hjælpe engang. Det kan ses posthistorisk fx på den viste kuvert.

Det illustrerede brev ser ikke umiddelbart ud til at være noget særligt. En almindelig kuvert med et 30 øres Frederik IX frimærke findes der millioner af, og så er det stemplet med et af de mest almindelige stempler, nemlig et maskinstempel fra Københavns Omkartering – igen meget, meget almindeligt.

Det, der røber det spændende, er det violette stempel ved siden af adressen. Det er et cirkulært stempel med en krone i midten og teksten Dansk FN Kommando. Det ændrer sagen drastisk, da det dermed røber, at brevet er sendt fra en udstationeret dansk soldat i FN’s tjeneste. Dansk soldater var i Gaza fra 1957 som fredsskabende styrke, for at overvåge våbenhvilen mellem Israel og Egypten.

Udstationerede danske soldater har også i dag – uanset hvor de er i verden – en særlig ordning med deres post. De kan sende deres breve til normal indenrigs takst og ikke den højere udenrigstakst. Breve fra soldater i udlandet indsamles og fragtes til København. Her sker den egentlige postbehandling først, og derfor kan man bruge indenrigstakst. Oftest bringes posten frem og tilbage med de militære transportfly.

Dette brev er afstemplet i 1957, lige efter de udstationerede FN-soldater var kommet til Mellemøsten. På bagsiden har afsenderen skrevet en sidste besked, som røber, at det heller ikke dengang var lutter solbadning at være udstationeret soldat:

P.S. Har lige haft et kedeligt tilfælde i dag, en araber brød ind i et telt hos nogle norske soldater for at stjæle, da en af soldaterne vågnede blev han skudt ned, var død med det samme. Vi arbejder nu på fuld kraft for at finde morderen”.

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Pressemeddelelse fra DFF’s formand

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED