Moderne sjældenheder igen, igen

På denne hjemmeside er tidligere vist en tryksag fra 1943, der blev betegnet som en moderne sjældenhed. Den viste forsendelse er tænkt som endnu et eksempel, som kan anspore til at have sine øjne åbne for finurligheder, eller sjældenheder, som jeg mener, de kan betegnes som.

Måske vil man tro, at det er det flotte særstempel, der gør forsendelsen til noget særligt, men der er ikke ret sjældent. Det blev anskaffet i 1947 og brugt frem til 1964, og det blev heftigt brugt, så der er tonsvis af forsendelser med dette stempel.

Se på den mærkelige frankering – 102 ører? Hvor mange breve mon man kan finde med denne mærkelige frankering. Den er ikke lavet som et påfund, da brevet er blevet frankeret eller frankeringen kontrolleret af posthuset ved indlevering ved skranken, da det er sendt som et efterkravsbrev. Afsenderen H. Lund har betalt for at postvæsnet krassede 6,65 kr. ind til ham hos modtageren i Ansager. Breve med efterkrav er der også mange af, så de er ikke så sjældne, men dette brev er sendt som en tryksag – en åben forsendelse, og det sker ikke ret tit. Det kostede i 1959 12 ører og gebyret for efterkrav var 90 ører så summa summarum: 102 ører – så pengene passer.

Åbne tryksagsforsendelser med efterkrav er der ikke mange af, og årsagen til, at Lund turde gøre det, var at brevet formodentlig indeholdt fotos, da han var fotograf, og hvem gider stjæle andres familiefotos fra sommerferien? Forsendelser med meget skæv frankering er ofte samleværdige, da der må være en speciel årsag til et ofte underligt beløb – som fx 102 ører.

Tænk, hvis nogen havde klippet de to mærker af kuverten, så havde man fået to værdiløse frimærker?

Af Otto Kjærgaard

Om Erik Sørensen

Se også

Fremmede mærker på danske forsendelser

På udstillingen Den Muntre i Hornslet i efteråret 2023 var der et enrammes eksponat med …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED