En lille fjer på

Fjer og filateli hører sammen. Brevduer har været anvendt ved flere tilfælde, hvor almindelig postbefordring ikke var mulig og selvfølgelig i tilfælde af krig, hvor meddelelser kunne sendes hjem, selv om man var omringet af fjenden vha. en brevdue.

I førfilatelien – dvs. før man fik frimærker optræder fjer også, især i Finland og Sverige. Hvis man ser den afbillede kuvert, er der i seglet til den anbragt to fjer. Det er ikke et dekorativt element fra afsenderens side, men har en bestemt betydning. Der kunne side en, to og op til tre fjer i seglet. Dette fænomen er forløberen for ekspresforsendelsen. Når der sad fjer i, skulle der rides afsted med største hast – mest fart når der var tre fjer, mindst, men alligevel hurtigt med en.

På den anden kuvert, som er et brev sendt fra London til Venedig, kan man se en tegning med blæk – nogle krusseduller for oven. Det kunne tolkes som et forsøg på at tegne en fjer og dermed få postvæsnet til at skynde sig med at transportere og udbringe brevet, men så vidt vides, havde man ikke den service i England, så man har måske forsøgt at smykke sig med lånte fjer?

Forsendelsestiden har dog nok været kortere dengang end i dag, hvis PostNord har været involveret. Et quickbrev afstemplet 29/11 ankom 5/12 på min adresse. Skal de ikke udbringes dagen efter? (ok)

af/ Otto Kjærgaard

 

Om Erik Sørensen

Se også

Fremmede mærker på danske forsendelser

På udstillingen Den Muntre i Hornslet i efteråret 2023 var der et enrammes eksponat med …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

error: © 2009 - 2021 │ DJURSFILATELI.DK │ ALL RIGHTS RESERVED